x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nazistii au fabricat si testat arme nucleare

Nazistii au fabricat si testat arme nucleare

12 Mai 2005   •   00:00

Nazistii au testat un dispozitiv nuclear rudimentar cu cateva luni inainte de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, sustine istoricul german Rainer Karlsch in cartea sa "Bomba lui Hitler".

  • de
  • STIINTA
  • Faptul ca nazistii incercau sa obtina arma nucleara nu mai reprezinta de mult o noutate, dar noua carte a istoricului german incearca sa sugereze ca acestia s-ar fi aflat mai aproape de realizarea telului lor decat s-a crezut anterior. "Dezvoltarea unei arme periculoase era in curs, chiar daca nu era vorba de o arma comparabila cu bomba utilizata de americani la Nagasaki si Hiroshima. Efectele sale ar fi fost determinante pentru cursul razboiului daca ea ar fi fost fabricata in serie", a declarat autorul intr-o conferinta de presa la Berlin.

    PREMISE. Germania nazista nu a dispus de suficient material fisionabil, precum uraniul imbogatit, pentru a fabrica o bomba nucleara functionala de calibru. Insa nazistii construisera deja unul dintre primele reactoare nucleare la sfarsitul lui 1944 in imprejurimile Berlinului, dupa ce inca din 1941 fizicieni national-socialisti au depus un brevet pentru o bomba cu plutoniu, potrivit cercetatorului german.

    Prototipurile bombei au fost testate cu succes de cateva ori inainte de sfarsitul razboiului. Un astfel de test cu arme nucleare tactice s-ar fi desfasurat la 3 martie 1945 in poligonul din Ohrdruf, pe atunci folosit ca lagar de concentrare de trupele SS. Istoricul german afirma ca armele au fost testate pe prizonierii din acest lagar, iar 500 dintre ei ar fi fost ucisi.

    Cartea citeaza marturii de dupa razboi ale martorilor si documente secrete ale Armatei sovietice pentru a sustine aceasta teorie. Totodata, foloseste planuri de constructie, rapoarte ale oamenilor de stiinta care au participat la proiect, rapoarte ale spionilor americani.

    DOCUMENTE. Dispozitivul german care ar fi fost testat ar fi putut fi un cilindru de doua tone care continea uraniu imbogatit. Cantitatea de uraniu a fost prea mica, insemnand ca explozibilul conventional folosit pentru a detona dispozitivul nu a provocat o vasta reactie nucleara in lant, a declarat Karlsch. Acest lucru s-a potrivi cu un raport gasit de istoricul german in arhivele Armatei sovietice, aparent pe baza declaratiilor unui informator german, care indica faptul ca explozia a doborat copacii pe o raza 500-600 de metri.

    Martorii au semnalat o lumina stralucitoare si o coloana de fum in regiune in acea zi, iar localnicii spun ca au avut ameteli si le-a curs sange din nas cateva zile dupa aceea, afirma istoricul german. Un martor a afirmat chiar ca a ajutat la arderea a mormane de cadavre in zona militara in ziua urmatoare. Nu mai aveau par si unii prezentau arsuri si "carne vie".

    Mostre de sol analizate de Karlsch pentru cartea sa au indicat prezenta unor elemente radioactive care nu se gasesc in natura precum Cesium 137 si Cobalt 60. El recunoaste ca nu are suficiente dovezi ca nazistii au desfasurat un test nuclear, dar spera ca lucrarea sa va provoca aparitia mai multor studii.

    OPINII CONTRARE. Gerald Holton, profesor de Fizica si istoria stiintei la Universitatea Harvard, nu s-a declarat convins de teza lui Karlsch, motivand ca oamenii de stiinta cei mai importanti care au lucrat la programul atomic nazist nu au mentionat niciodata existenta unor teste sau a unor reactoare functionale. Serviciile aliate de informatii i-au stors de informatii, insa nu au obtinut date relevante.

    Oficialii rusi au indicat ca nu au cunostinta de existenta unor astfel de teste. "Nu avem informatii ca asa ceva s-ar fi intamplat", a declarat Nikolai Shingariov, purtator de cuvant al Agentiei Nucleare Federale Ruse.

    Prelungirea vietii

    Cercetatorii americani au reusit sa incetineasca procesul de imbatranire la soareci, permitandu-le nu numai sa traiasca mai mult, ci si sa fie mai sanatosi. Studiul publicat de revista Science a aratat ca protejarea organismului de radicalii liberi, suspectati de mult ca ar fi responsabili pentru procesul de imbatranire, a avut un efect pozitiv la soareci si ar putea avea si la oameni. Soarecilor li s-a administrat o enzima care neutralizeaza radicalii liberi, iar rezultatul a fost ca durata lor de viata a crescut cu 20% fata de cea obisnuita.

    Bicicleta e in top

    Bicicleta a fost votata cea mai importanta inovatie tehnologica din anul 1800 si pana in prezent, in cadrul unui sondaj efectuat de postul german Radio 4. Potrivit sondajului, inventarea bicicletei a fost mult mai importanta decat aparitia Internetului sau a motorului cu combustie interna.Prima bicicleta a fost inventata in anul 1818, in Franta, de catre baronul Karl de Drais de Sauerbrun.

    Lansarea Discovery, amanata

    Data lansarii navetei spatiale Discovery a fost amanata pentru luna iulie de catre NASA, agentia spatiala americana, pentru a se efectua mai multe verificari.Acesta va fi primul zbor al unei navete de la catastrofa in care a fost implicata Columbia, care s-a dezintegrat la 1 februarie 2003 in timp ce revenea in atmosfera dupa o misiune de 16 zile, cauzand moartea celor opt astronauti aflati la bord. Discovery trebuia sa decoleze in principiu intre 15 mai si 3 iunie catre Statia Spatiala Internationala (ISS).
    ×
    Subiecte în articol: german