x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun NEPTUN / A început dialogul Băsescu - Bush

NEPTUN / A început dialogul Băsescu - Bush

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Apr 2008   •   00:00
NEPTUN / A început dialogul Băsescu - Bush
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său american, George W. Bush, şi-au început întrunirea bilaterală cu cele două delegaţii, la vila Nufărul, de la Neptun.

DELEGAŢII. Reuniunea bilaterală cu cele două delegaţii şi dejunul de lucru au loc la vila Nufărul, de la Neptun, şi va fi urmată de o plimbare a celor doi şefi de stat pe plajă. La ora 13,30 este programată o conferinţă de presă a celor doi şefi de stat, la care vor fi prezente şi soţiile celor doi preşedinţi, Maria Băsescu şi Laura Bush. Conferinţa are loc pe plajă, pe fundalul Mării Negre, un loc cu simbolistică încărcată - este una dintre graniţele NATO şi, cum spunea Traian Băsescu în urmă cu doi trei ani, nu este un lac rusesc, referindu-se la relaţiile României, stat NATO, cu Federaţia Rusă. Din delegaţia română fac parte ministrul Apărării Theodor Meleşcanu, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriţă, secretarul de stat din MAE Victor Micula şi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan. Delegaţia americană este compusă din secretarul de Stat Condoleezza Rice, şeful de cabinet al Casei Albe Joshua Bolten, consilierul de securitate naţională Stephen Hadley, subsecretarul de stat Daniel Fried, ambasadorul SUA la Bucureşti Nicholas Taubman, directorul pentru comunicare al Casei Albe, Kevin Sullivan, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dana Perino, şi adjunctul consilierului prezidenţial Judith Ansley.

ŢINTE. Preşedintele Băsescu declarase luni că ar putea discuta cu George Bush despre o soluţie bilaterală în chestiunea scutului antirachetă, în cazul în care la summitul NATO nu se va ajunge la un consens pe acest subiect. Şeful statului a declarat că România susţine fără rezerve ca în documentul summitului de la Bucureşti să existe o afirmaţie că toate statele care nu sunt acoperite în prezent de scutul american antirachetă vor beneficia de un scut NATO, complementar scutului american. "Eu nu exclud posibilitatea, voi face această discuţie cu preşedintele Bush legat de o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim o soluţie a unui scut complementar pentru toţi", a adăugat Băsescu. Acesta a mai declarat că va discuta cu omologul său american şi despre chestiunea vizelor, exprimându-şi speranţa că George W. Bush va da semnalul începerii negocierilor pentru eliminarea acestora. Preşedintele a spus că România nu va face compromisuri şi că va negocia condiţiile de eliminare în acord cu cerinţele UE în chestiunea protejării datelor personale. La rândul său, preşedintele american a sugerat autorităţilor române, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, că România ar trebui să negocieze în această chestiune separat de UE, într-o relaţie bilaterală cu SUA. Miercuri dimineaţă, preşedintele american a susţinut un discurs la CEC în care a mulţumit României pentru implicarea sa în misiunile NATO şi a vorbit despre marile teme ale summitului Alianţei.Miercuri seară, Bush va reveni la Bucureşti unde va participa, la Palatul Cotroceni, la dineul oficial al şefilor delegaţiilor statelor membre NATO. La acest dineu vor fi discutate principalele probleme ce vor fi abordate în cadrul summitului şi se vor lua decizii.Vineri, în ultima zi a summitului, preşedintele George W. Bush şi secretarul de stat american Condoleeza Rice se vor întâlni cu premierul român Călin Popescu Tăriceanu, la Guvern. Bush va pleca de la Bucureşti vineri după-amiază, cu destinaţia Croaţia, ţară care are mari şanse să primească la Bucureşti invitaţia de a adera la NATO. Ulterior, preşedintele american va merge în Rusia, pentru o ultimă întâlnire în doi cu Putin, înainte ca acesta să fie înlocuit la Kremlin, în mai, cu Dmitri Medvedev. Vizita la Soci are obiectivul de a folosi relaţia personală bună dintre cei doi preşedinţi pentru a depăşi dificultăţile bilaterale din dosarul scutului antirachetă, independenţei Kosovo şi extinderii NATO.

×
Subiecte în articol: basescu magazin nato stat preşedintele bush