x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Neuronii, "fani" ai unor vedete?

Neuronii, "fani" ai unor vedete?

de Radu Popa    |    15 Iul 2005   •   00:00
Neuronii, "fani" ai unor vedete?
STIINTA
Exista in creierul uman neuroni "devotati" unor personalitati precum Jennifer Aniston sau Bill Clinton? Potrivit unui recent studiu, o serie de celule nervoase poate prezenta reactii selective la imaginile unor vedete.

Un recent experiment a evidentiat faptul ca unii neuroni din creierul uman pot prezenta reactii specifice la vederea chipurilor anumitor persoane. Cercetatorii cred ca rezultatele studiului prezinta o dovada ca, in cazul oamenilor, creierul foloseste unele celule mai degraba pentru a decodifica o imagine data pe moment, decat o idee anterioara. Desi mecanismul procesarii perceptiilor vizuale a dat nastere multor speculatii stiintifice in trecut si in prezent, modul in care creierul interpreteaza o imagine ramane inca o necunoscuta. Se pare ca o retea de neuroni analizeaza anumite fragmente de informatie si le asambleaza ulterior pentru a obtine o imagine inteligibila.
La polul opus se afla o alta categorie de neuroni, al caror rol este de a recunoaste fiecare obiect. Neurologul Jerome Lettvin a inventat termenul "celule-bunici", pentru a parodia teoria respectiva, si sustine ca in creier se afla celule specifice ce pot recunoaste… bunica unei persoane. Chiar daca putini cercetatori sunt de acord cu aceasta teorie, Rodrigo Quian Quiroga nu s-a lasat descurajat. Impreuna cu niste colegi a cercetat "neuronii specifici", pentru a afla cat de "atasati" pot fi acestia fata de unele vedete sau obiecte.

CELULE "PREZIDENTIALE". In cadrul studiului au fost analizati opt pacienti care sufereau de epilepsie. Acestora le-au fost montate temporar dispozitive pentru masurarea activitatii celulelor nervoase, ca parte a tratamentului la care erau supusi. Quiroga si echipa sa au profitat de acest avantaj pentru a monitoriza activitatea neuronala. Cu ajutorul unui laptop, specialistii au prezentat bolnavilor instantanee ce infatisau vedete, animale sau cladiri. Fiecare pacient a vizionat aproximativ 2.000 de imagini sub forma unor serii de cate 90 de instantanee ce prezentau, fiecare, circa 12 subiecte diferite. Relatarile bolnavilor, dupa prezentarea fotografiilor, au demonstrat selectivitatea celulelor nervoase din lobul temporal, situate in regiunea profunda a creierului. De exemplu, un neuron al unuia dintre pacienti raspundea numai cand acestuia ii erau aratate fotografii ale fostului presedinte Bill Clinton. Un alt pacient prezenta un neuron sensibil doar la imaginile cu Halle Berry. Alti bolnavi reactionau la imagini cu personaje din serialul de desene animate "Familia Simpson" sau cu membrii legendarei trupe britanice Beatles.

"SINGURATICA" JENNIFER. In cazul unui alt pacient, au fost inregistrate raspunsuri repetate ale unor neuroni situati in lobul temporal doar cand ii erau aratate fotografii ale actritei Jennifer Aniston. Paradoxal, insa, alte instantanee ce o infatisau pe Jennifer alaturi de fostul ei sot, Brad Pitt, nu pareau a trezi interesul neuronilor specializati. Desi cei mai multi specialisti nu sunt convinsi de existenta "celulelor-bunici", acestia sunt de acord ca pot exista neuroni specializati mai degraba in "citirea" unor chipuri familiare decat a unor idei anterioare.

Rememorare


Specialistii fac eforturi pentru a descoperi mecanismele folosite de "celulele-bunici", sperand ca rezultatele cercetarilor sa poata fi folosite de politie pentru descoperirea autorilor unor infractiuni. In aceste cazuri, agresorii ar putea juca pentru victime "rolul" interpretat de vedete pentru fanii lor.

STIRI

Muzica inlocuieste sedativul


Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Yale au descoperit ca pacientii care asculta muzica in timpul unei interventii chirurgicale necesita mai putin sedativ decat ceilalti. La inceput se credea ca acest lucru se datoreaza nu muzicii in sine, ci faptului ca muzica acopera zgomotul ustensilelor chirurgicale. Nu este insa deloc asa. "Medicii si pacientii ar trebui sa stie de-acum incolo ca muzica este si un bun sedativ postoperator. De asemenea, muzica reduce tensiunea arteriala, iar chirurgii opereaza mult mai bine", a declarat Zeev Kain, membru al echipei de cercetatori.

Moartea este mai usoara pentru bogati


Banii nu pot cumpara totul, dar pot face moartea mai usoara. Cel putin asa sustin cercetatorii Universitatii din Michigan. Potrivit acestora, persoanele peste 70 de ani care au un venit anual de cel putin 70.000 de dolari sufera cu 30% mai putin in anul de dinaintea mortii, decat oamenii saraci. In studiu au fost analizate datele a 2.604 oameni care au decedat intre anii 1999 si 2000. Cei bogati au "murit de moarte buna", ceilalti - fie au avut depresii, fie au resimtit dureri severe. Rubrica realizata de Adriana Paduraru
×