x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun New Media Group – Din Republica Moldova, despre opinie şi libertate de exprimare

New Media Group – Din Republica Moldova, despre opinie şi libertate de exprimare

22 Apr 2008   •   00:00

New Media Group face apel către instituţiile media de a lua atitudine faţă de acest caz şi de a nu permite intimidarea cetăţenilor care îşi exprimă liber opinia şi degradarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova.



New Media Group ţine să informeze opinia publică despre faptul că la data de 15 aprilie 2008 la adresa companiei a parvenit un demers al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, prin care se solicită executarea încheierii judecătorului de instrucţie a sect. Buiucani, Ion Morozan, care prevede oferirea adreselor IP şi activitatea unor comentatori de pe forumul portalului de ştiri UNIMEDIA către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Anterior, un astfel de demers venise şi la compania, care a elaborat UNIMEDIA, dar care nu este proprietarul site-ului. Informaţiile sunt solicitate în cadrul dosarului de verificare operativă nr. 160, pornit la 15.01.2008.

La 21 aprilie 2008, New Media Group a răspuns oficial Procuraturii Generale şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, în care se menţionează că NMG nu deţine adresele IP ale comentatorilor de pe site-ul www.unimedia.md pentru perioada 20 ianuarie – 14 aprilie 2008, deoarece, în conformitate cu decizia anterioară a consiliului de conducere al NMG din 22 ianuarie 2008, adresele IP ale comentatorilor se păstrează 10 zile, după care sunt şterse automat din baza de date.

New Media Group atenţionează opinia publică că demersul Procuraturii Generale reprezintă o încercare de intimidare a comentatorilor portalului de ştiri UNIMEDIA, deoarece în mesajele postate pe site nu se conţin apeluri concrete de a pregăti sau comite infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave (art. 8 din legea nr. 45-XIII din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativă de investigaţie, care permite măsuri de investigaţie de acest tip).

Poziţia respectivă este susţinută şi de către Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului: "Vizitând destul de des portalul de ştiri UNIMEDIA, nu cred că unele luări de poziţii manifestate de vizitatori prin comentariile pe care le plasează ar putea cădea sub incidenţa Codului Penal. Asta pentru că oricare dintre aceste luări de poziţie reprezintă o expresie a dreptului la libertatea de exprimare. Atât timp cât nu sunt postate chemări directe pentru comiterea unor acte contrare legislaţiei, de genul "Ne vedem în ziua de ..., la ora ..., în ..., pentru a ..." nu cred că există temei ca persoanele care au scris unele comentarii să fie suspectate de ceva ilegal”.

New Media Group face apel către instituţiile media de a lua atitudine faţă de acest caz şi de a nu permite intimidarea cetăţenilor care îşi exprimă liber opinia şi degradarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova.


New Media Group îşi propune să devină cea mai competitivă companie din Republica Moldova în domeniul new-media. În acest sens, NMG lansează şi dezvoltă produse new-media, care tind să fie lideri pe segmentul lor de piaţă. NMG deţine portalul de ştiri UNIMEDIA, revista pentru femei LadyClub.md şi agenţia de publicitate AdCenter.


echipa New Media Group

×
Subiecte în articol: magazin media group media group new media