x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nigeria - Pfizer acuzata ca a folosit copiii drept cobai

Nigeria - Pfizer acuzata ca a folosit copiii drept cobai

de Corina Andriuta    |    06 Iun 2007   •   00:00
Nigeria - Pfizer acuzata ca a folosit copiii drept cobai

Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, este acuzată de guvernul Nigeriei că a folosit copiii pentru a testa un medicament, susţine bbc.ru.

Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, este acuzată de guvernul Nigeriei că a folosit copiii pentru a testa un medicament, susţine bbc.ru.

Trovan este preparatul care a iscat acest scandal imens in Nigeria. In actiunea intentată in instanţă, guvernul Nigeriei cere despăgubiri in valoare de şapte miliarde de dolari companiei Pfizer.

COBAII. In 1996 compania farmaceutică a testat acest preparat pe copiii bolnavi de meningită. Se pare ca in urma testelor s-au inregistrat căteva cazuri de deces. Mai mult, la căţiva dintre cei 200 de copii care luau preparatul s-au observat schimbări fizice şi psihice. Oficialii nigerieni susţin că Trovan a fost administrat copiilor forţat, fără permisul autorităţilor nigeriene. Compania Pfizer neagă invinuirile aduse. Reprezentantul Pfizer Bryant Haskins a declarat că testarea Trovanului "se desfăşura cu seriozitate , responsabilitate , cu inştiinţarea autorităţilor din Nigeria şi mai ales in conformitate cu legile internaţionale şi cele din Nigeria. Aceste invinuiri la adresa companiei Pfizer nu sunt noi, şi au un caracter provocator care nu se bazează pe fapte reale".

RECIDIVA TROVAN. Acţiunea intentată impotriva companiei Pfizer este prima din partea autorităţilor din Nigeria, dar nu este singura din lungul şir de procese legate de preparatul Trovan. 30 de familii din Nigeria au dat in judecată Pfizer in 1997, invinuind compania in moartea a 11 copii care au luat acest preparat. Reprezentantul familiilor, ai căror copii au murit, susţine că Trovan li se administra oamenilor inainte de a fi testat pe animale. De asemenea, el susţine că Pfizer ştia de efectele secundare ale acestui preparat, că administrarea lui ameninţa viaţa pacienţilor. Administratia americana a permis utilizarea Trovan, pentru adulti, in 1997, insa nu aprobat medicamentul pentru copiii americani. In 1999, Trovan a fost interzis pentru tratarea diverselor infecţii după ce pacienţii care au folosit preparatul au fost diagnosticaţi cu insuficienţă hepatică.

×
Subiecte în articol: magazin pfizer Nigeria trovan