x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Noua Zeelandă: Urină sintetică pentru a păcăli testele antidrog

Noua Zeelandă: Urină sintetică pentru a păcăli testele antidrog

15 Sep 2010   •   00:00

Salariaţii care vor să păcălească testele antidrog cerute de firmele la care lucrează pot acum să cumpere urină sintetică de pe piaţa din Noua Zeelandă, potrivit ziarelor nou-zeelandeze citate de AFP.



Urina falsă are aceeaşi compoziţie chimică precum cea veritabilă şi înlocuirea nu poate fi depistată la testele antidrog, arată New Zealand Herald.

Chris Fowlie, proprietarul magazinului Hempstore din Auckland, care comercializează acest produs, declară că protejează astfel viaţa privată a cetăţenilor.

"Testele antidrog efectuate la întâmplare violează legea neo-zeelandeză privind protecţia vieţii private, precum şi 'noţiunea de prezumţie de nevinovăţie", a declarat Chris Fowlie pentru cotidianul citat.

Site-ul internet al Hempstore propune un produs numit "Quick fix" (care înseamnă "soluţie rapidă" dar şi "injecţie rapidă"), o urină sintetică total nedetectabilă, potrivit acestui site.

Ea se vinde în sticle de 200 de mililitri, cu un cuzinet pentru încălzire pentru ca lichidul să ajungă la temperatura corpului, şi un mic cioc care permite mimarea acţiunii de urinare dacă cineva supraveghează persoana supusă testului.

Urina falsă este greu de deosebit de cea adevărată, dar mirosul nu este acelaşi, a afirmat Paul Fitzmaurice, om de ştiinţă din cadrul Ministerului Ştiinţelor şi Cercetării.

Potrivit Ministerului Muncii, Noua Zeelandă autorizează testele antidrog în întreprinderi, mai ales atunci când consumul de droguri prezintă un pericol în exercitarea meseriei, notează Agerpres.

×
Subiecte în articol: lumea