x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O insulă a dispărut în apele Oceanului Indian, încă 5 ameninţate

O insulă a dispărut în apele Oceanului Indian, încă 5 ameninţate

25 Mar 2010   •   00:00
O insulă a dispărut în apele Oceanului Indian, încă 5 ameninţate

O insuliţă nelocuită situată în Golful Bengal, aflată în centrul unui conflict teritorial între India şi Bangladesh, a fost acoperită de apă din cauza creşterii nivelului mării şi eroziunii, anunţă experţi citaţi de AFP.

Numită "New Moore" în India şi "South Talpatti" în Bangladesh, insula avea 3,5 kilometri lungime şi trei kilometri lăţime. Insuliţa era situată în regiunea Sunderbans, în Delta fluviului Gange, care separă India de Bangladesh.

"Nu mai există imagini cu insula. După studierea imaginilor din satelit, am primit confirmarea din partea pescarilor", a declarat Sugata Hazra, profesor la Centrul de Studii Oceanografice de la Universitatea Jadavpur din Calcutta (est).

Potrivit lui Hazra, încălzirea climei şi eroziunea sunt responsabile de dispariţia insulei, aflată în centrul unei dispute între India şi Bangladesh.

"Schimbările climatice au eliminat obiectul conflictului", afirmă Hazra, sublinind că temperaturile din regiune au crescut anual cu 0,4 grade.

Potrivit lui Hazra, o insulă mai mare, Lohachara, a dispărut în Golful Bengal în 1996, după plecarea celor 4.000 de locuitori. Alte cinci insule din regiune sunt ameninţate de creşterea apelor.

×
Subiecte în articol: lumea