x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O minune pe nume Daria

O minune pe nume Daria

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    29 Mar 2008   •   00:00
O minune pe nume Daria

Duminică 30 martie, Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României invită publicul bucureştean la concertul susţinut de Daria Ioana Tudor şi Florin Ionescu-Galaţi, alături de Orchestra Filarmonicii Ploieşti condusă de Ilarion Ionescu-Galaţi.

Duminică 30 martie, Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României invită publicul bucureştean la concertul susţinut de Daria Ioana Tudor şi Florin Ionescu-Galaţi, alături de Orchestra Filarmonicii Ploieşti condusă de Ilarion Ionescu-Galaţi.

 

JOCUL CU MUZICA. La orele 17.30, Sala Auditorium a MNAR va fi cu siguranţă plină de cei ce vor fi ales să facă o adâncă plecăciune înaintea talentului. Mărturisesc, expresia nu-mi aparţine. Sunt vorbele profesorului Grigore Constantinescu, rostite într-o conversaţie de demult - pe care domnia sa cu siguranţă nu şi-o mai aminteşte; cine eram eu, la urma urmei -, într-o după-amiază de târg valah.

Născută la Ploieşti pe 25 iulie 1997, Daria Ioana Tudor ia primele lecţii de pian în 2001 pentru ca, după numai un an, să debuteze în activitatea concertistică, prim pas încununat cu premiul I la Concursul Naţional “Paul Constantinescu”. După o serie de succese înregistrate la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, în luna mai a lui 2004, Daria susţine primul ei recital la Filarmonica din Plieşti. Anul următor îi aduce însă prima ieşire peste hotare, dar şi Marele Premiu Absolut la Concursul European de Interpretare “Antonino Miserendino”.

Vor urma Concursul Naţional “Marţian Negrea”, Concursul Internaţional “Pro Piano”, Concursul Naţional “Paul Constantinescu”. “Un adevărat instrumentist, o interpretă care se comportă pe scenă ca un adevărat profesionist”, spunea despre ea Luigi Gageos la ediţia din 2005 a festivalului “Jeunesses Musicales”.

 

UN PAS AL MATURITĂŢII. Îndrumată până atunci de prof. Anca-Florentina Borcea, de la Liceul de Artă din Ploieşti, Daria începe acum cea mai importantă colaborare în domeniul studiului, Prof. Univ. Dr. Şerban-Dimitrie Soreanu, decanul Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică, fiindu-i astăzi maestru. Se simte astfel pregătită să participe la cursurile de măiestrie susţinute de Lea-Jeanne Litzler Adam, preşedinte a “Academiei Artiştilor Muzicieni” din Paris. Apoi, din iniţiativa d-nei Rodica Sava, începe colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziun prin invitaţia de a participa cu un recital la emisiunea “Muzicieni de azi, muzicieni de mâine”, participare ce a devenit permanentă.

Anul 2006 îi aduce la Concursul “Lira de Aur”, faza naţională, premiul I şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese baroce. Începând cu luna iunie, Daria decide să-şi continue studiul pianului la Bucureşti, la liceul “Dinu Lipatti” alături de d-na. prof. Adriana Bocăneanu. În luna octombrie susţine un recital la “Institutul Cultural Român - Titu Maiorescu” din Berlin şi o audiţie la Staatliche Hochschule Fur Musik und Darstellende Kunst din Mannheim.

În luna februarie 2007, la numai 9 ani, Daria interpretează alături de Orchestra de Cameră Radio, în studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, Concertul în Sol major de Joseph Haydn, sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea. Patru luni mai târziu susîine acelaşi concert alături de Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti, sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi.

Participă la numeroase recitaluri - în sala Ateneului Român, sala “Auditorium” a Palatului Elisabeta etc., colocvii, emisluni TV şi radio.

 

PE DRUMUL AFIRMĂRII. Este membră a fundaţiilor “Remember Enescu”, organizaţie care a sprijinit-o în susţinerea a numeroase recitaluri în ţară, inclusiv în cadrul festivalurilor “George Enescu”, “Domhof”, Germania,  precum şi a “Clubului Rotary Constanţa - Pontus Euxinus”, unde a susţinut un recital pentru ajutorarea sinistratilor din Costineşti. Ca o recunoaştere suplimentară în anii 2005 şi 2006 a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă din partea Ministerului Educaţiei din Romania.

 

“Am ascultat plini de entuziasm Concertul în Sol major de Haydn în interpretarea Darei”, spuneau anul trecut despre ea Prof. Univ. Dr. Paul Dan şi Dr. Haruko Kurnagai de la Staatliche Hochschule Fur Musik und Darstellende Kunst din Mannheim. “Are, într-adevăr, un talent exceptional. Interpretarea ei este profesionistă din punct de vedere tehni şi, în acelaşi timp, profund muzicală”.

Dminică va fi deci o zi mare... Şi vor veni şi Albinoni şi Schubert şi Mozart... Doar pentru o adâncă şi sinceră plecăciune înaintea talentului.

×
Subiecte în articol: magazin daria