x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oficiali britanici "mituiesc" lideri tribali afgani pentru a-i întoarce împotriva talibanilor

Oficiali britanici "mituiesc" lideri tribali afgani pentru a-i întoarce împotriva talibanilor

26 Noi 2008   •   00:00

Marea Britanie va finanţa o iniţiativă afgană, prin care se va oferi liderilor comunităţilor afgane un salariu lunar pentru colaborarea cu autorităţile împotriva talibanilor, relatează The Independent, în ediţia electronică.



Anunţul implicării Marii Britanii a fost făcut odată cu vizita-surpriză de marţi a secretarului britanic de Externe, David Miliband, la Kabul. Acesta s-a deplasat apoi la Helmand pentru a se întâlni cu liderii comunitari care vor fi, cel mai probabil, implicaţi.

Noua strategie intervine în urma creşterii violenţei în întregul Afganistan şi a numărului de victime în rândul britanicilor în Helmand. Oficiali afgani au acuzat Marea Britanie de "pierdere a sprijinului popular". Proiectul Programul afgan de asistenţă socială este văzut ca un prim pas către câştigarea, la nivel de district, a unor lideri tribali influenţi, care ar putea la un moment dat să comande forţe speciale împotriva insurgenţilor talibani.

Liderii tribali vor fi aleşi de guvernatorul din Helmand, Gulab Mangal, şi se preconizează că vor câştiga aproximativ 800 de lire sterline (946 de euro) pe an pentru participarea la maxim două şedinţe pe lună. Însă criticii se tem că plăţile, care sunt cu aproape 30 la sută mai mari decât salariul funcţionarilor publici, reprezintă modalitatea preşedintelui Karzai de a mitui liderii tribali, în scopul de a strânge voturi pentru de alegerile de anul viitor.

Un analist politic occidental la Kabul a declarat că strategia "este nedemocratică". "Dacă este percepută ca un patronaj politic sau ca mită, riscă să genereze fricţiune şi respingere", a precizat el. Oficialii americani finanţează o iniţiativă similară în estul Afganistanului, unde se află trupele acestora.

Programul din Helmand precede o reformare majoră a strategiei de către generalul Petraeus, în prezent şeful comandamentului central american, care este de aşteptat să promoveze o apropiere de numeroasele comunităţi tribale afgane, după ce Barack Obama îşi va prelua funcţia de preşedinte american la începutul anului viitor. Obama a afirmat înainte de alegeri că iniţiativa americană "Deşteptarea afgană" ar trebui explorată, în urma succesului unui proiect similar care a unit suniţii din Irak împotriva insurgenţilor al-Qaida şi care "a schimbat fundamental dinamica".

Triburile din Helmand au fost puternic afectate de decenii de lupte, iar balanţa puterii este legată strâns de comerţul cu droguri, care se ridică la miliarde de dolari. Experţi tribali susţin că va fi mai greu să identifice în această regiune liderii afgani care pot să asigure securitatea, decât în estul ţării, unde lucrează americanii. Forţa Internaţională pentru Asistenţă de Securitate colaborează cu liderii afgani din domeniul securităţii pentru a ajunge la un acord privind modalitatea de controlare a forţelor tribale din Afganistan.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea