x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Omagiu finlandez ratat, pentru Ceauşescu

Omagiu finlandez ratat, pentru Ceauşescu

de Carmen Plesa    |    07 Mai 2010   •   00:00
Omagiu finlandez ratat, pentru Ceauşescu
Sursa foto: /Agerpres

Finlandezul Tauno Tiusanen (69 de ani), astăzi profesor emerit al Universităţii din Glasgow (Marea Britanie) şi a celei din Lappeenranta (Finlanda), a relatat pentru radio-televiziunea publică din ţara sa cum, la sfârşitul anilor '80, a fost abordat de diplomaţii români pentru a scrie o odă dedicată lui Ceauşescu.



Profesorul în economie şi director, la Glasgow, al institutului care pe atunci analiza evoluţia Rusiei şi a ţărilor est-europene, Tiusanen vizita destul de des România.
"România era cea mai ciudată ţară din blocul estic. Era dominată de aproape un sfert de secol, cu o mână de fier, de Nicolae Ceauşescu, care a condus ţara de 20 de milioane de locuitori la faliment. Oamenii sufereau de frig şi de foame în timpul comunismului. În ciuda acestui lucru, diverşi autori au primit ordine să compună diverse cântece şi să scrie cărţi, în care preşedintele era lăudat ca geniul din Carpaţi", spune profesorul.

Spre finele anilor '80, un diplomat român a venit la biroul din Helsinki al lui Tiusanen. "M-a anunţat solemn că am fost ales să fiu scriitorul lui Nicolae Ceauşescu în Finlanda", spune economistul. Pentru munca sa ar fi urmat să fie recompensat în vouchere. Şocat, finlandezul i-a spus că nu stăpâneşte limba română, dar diplomatul l-a asigurat că toţi scriitorii care i se dedicaseră lui Ceauşescu au fost traduşi în germană şi engleză.

Profesorul a încercat să scape spunând că volumul de muncă e imens şi că i-ar fi greu să parcurgă atâta materie, însă diplomatul l-a asigurat că va avea ajutorul asistentului său, care-i va sublinia pasajele mai importante din odele existente.
La următoarea întâlnire cu diplomatul român, profesorul a primit trei cărţi despre realizările lui Ceauşescu: una în engleză, una în daneză şi una în suedeză. Economistul avea să constate că erau "pură propagandă" şi că România se preocupa să exporte în Vest o imagine foarte fericită.

Tiusanen a reuşit să tragă de timp trei ani, cu aşa-zisa operă finlandeză, care urma să-l omagieze pe Ceauşescu. La sfârşitul anului 1989 dictatorul român şi soţia sa au fost împuşcaţi, iar proiectul cărţii-elogiu a fost abandonat. "Am scris 67 de cărţi până acum. Nici una dintre ele cu elogii politice nejustificate. Deci pot dormi liniştit noaptea pentru tot restul vieţii", îşi încheie profesorul finlandez mărturia.

×
Subiecte în articol: magazin