Doua echipe de cercetatori – una din Marea Britanie, cealalta din Italia – au ajuns la concluzia ca Europa a fost populata de omul modern cu cel putin 40.000 de ani in urma.
In 1927,langa localitatea Torquay, in comitatul Devon, din sud-vestul Angliei, a fost descoperita un fragment de maxilar uman, a carui vechime nu a fost niciodata stabilita cu exactitate... pana acum, cand o echipa de cercetatori de la Universitatea din Oxford, condusa de Thomas Higham, a reusit sa o dateze mai corect decat cei care au studiat-o initial, cu mai mult de o jumatate de secol in urma. Fragmentul de os fusese estimat ca avand o varsta de 35.000 de ani, in vreme ce, folosind tehnica de datare cu carbon rafinat, Higham ii stabileste vechimea intre 41.500 si 44.200 de ani.
In timp ce englezii erau gata-gata sa anunte ca pe insula Albionului au trait cei mai vechi dintre europeni, cercetatorii din "cizma' au iesit la inaintare cu doi molari, descoperiti in sudul Italiei, a caror vechime a fost estimata a fi de aproximativ 43.000-45.000 de ani. Mai mult decat atat, in situl unde au fost descoperiti cei doi dinti s-au aflat si cele mai vechi bijuterii de pe planeta, un sirag de margele din scoici si alte cateva ornamente (de tip pearcing), modelate din dinti si oase de animale salbatice. In acelasi sit s-au descoperit si unelte de os si de lemn.
Cele doua descoperiri, publicate de revista de stiinta "Nature', demonstreaza ca dispersia omului modern, din Africa inspre Europa, a inceput mai devreme decat se credea. Mai mult, cercetarile efectuate de echipa britanica au condus la concluzia ca locuitorii Albionului, acum peste 40.000 de ani, aveau pielea inchisa la culoare si trasaturi mai apropiate de cele ale locuitorilor de azi ai Africii si nu de ale europenilor.
Pe de alta parte, rezultatul acestor cercetari demonstreaza ca, o vreme, in Europa au coexistat speciile (sau subspeciile) omului neanderthalian (230.000 i.Hr.-29.000 i.Hr.) si ale omului modern (ale carei prime dovezi de existenta, in afara Europei, dateaza de numai... 150.000 de ani).