x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ONU: Peştii ar putea dispărea în 40 ani

ONU: Peştii ar putea dispărea în 40 ani

18 Mai 2010   •   00:00
ONU: Peştii ar putea dispărea în 40 ani
Sursa foto: /X02399

Lumea se confruntă cu un posibil scenariu de coşmar. Experţii ONU susţin că oceanele vor rămâne fără peşte până în 2050 dacă nu se va face o restructurare fundamentală a industriei de pescuit. "Dacă diferitele estimări pe care le-am primit se adeversc, suntem în situaţia în care în 40 de ani rămânem fără peşte", sublinia Pavan Sukhdev, şeful Programului de Mediu al ONU - UNEP.

Un raport pregătit pentru acest an de UNEP şi experţi externi argumentează că dezastrul poate fi evitat dacă sunt tăiat subvenţiile pentru glote de pescuit şi peştii vor primi zine protejate.

Raportul mai analizează şi cum pot fi evitate distrugeri ale mediului pe planetă în timp ce se reuşeşte totuşi a se face faţă cererii crescând ale cererii globale în apa potabilă şi energie.

Directorul UNEP, Achim Steiner, sublinia că lumea este afectată de însăşi fundaţia pe care stă. "Totuşi, instituţiile noastre, guvernele sunt perfect capabile să schimbe cursul. Circa 30 de state s-au angajat în discuţii directe cu noi şi tot atâtea îşi revizuiesc politicile în economia verde" .

Circa un miliard de oameni, în special din ţările mai sărace, se bazează pe peşre ca principală sursă de proteină, arăta ONU.

Raportul arată că există circa 35 de milioane de "pescari" în lume, pe 20 milioane de bărci. Circa 170 de milioane de sluje depind direct sau indirect de sector. Capacitatea de pescuit a flotelor este cu 50-60 procente mai mari decât ar trebui.

Antena3

×
Subiecte în articol: lumea