Piaţa produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor şi legumelor cu pesticide, ierbicide, fungicide, dar şi a folosirii unor soiuri modificate genetic in agricultura convenţională.
Piaţa produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor şi legumelor cu pesticide, ierbicide, fungicide, dar şi a folosirii unor soiuri modificate genetic in agricultura convenţională. Totodată, se crede că produsele organice sunt mai mici, mai neaspectuoase, dar mai bogate din punct de vedere nutriţional. Pănă in prezent aceste lucruri nu au fost dovedite prin studii comparative.
Lucrurile s-au schimbat prin publicarea recentă a unei cercetări exhaustive, pe 10 ani, ce a avut drept scop stabilirea influenţei practicilor agricole convenţionale sau organice asupra nivelului de flavonoide din roşii. Cercetătorii de la Departamentul Pentru Ştiinţă şi Tehnologia Alimentaţiei, Departamentul pentru Ştiinţa Plantelor din cadrul Universităţii California-Davis şi Departametul pentru Ecologie, Evoluţie şi Comportament din cadrul Universităţii din Minnesota au realizat măsurători amanunţite ale nivelelelor de quercitină şi kaempferol din roşii, comparănd varianta convenţională cu varianta organică.Cercetarea s-a desfăşurat intre 1994- 2004, in cadrul unui proiect al Universităţii din California, iniţiat in 1993 - Proiectul Pentru Cercetare pe Termen Lung a Sistemelor Agricole (Long-Term Research on Agricultural Systems project - LTRAS).
Specialiştii au constatat că roşiile crescute organic au, in medie, cu 79%, respectiv 97% mai multă quercitină şi kaempferol decăt cele crescute convenţional. Deşi constante in roşiile crescute convenţional, nivelele de quercitină şi kaempferol au crescut in roşiile organice de-a lungul a 10 ani.
Studiul a fost publicat online pe 23 iunie 2007 in Jurnalul âChimia in Agricultură şi Alimentaţieâ.(2)
Quercitina este un flavonol cu o puternică activitate antiinflamatoare, antioxidantă şi antitumorală. Se găseşte in cantite mare in capere, leuştean, mere, şi in cantitate mai mică in ceai, usturoi,struguri, citrice, broccoli, cireşe, roşii, afine, căpşuni, mure şi chiar miere.
In ediţia din 1 februarie 2005 a Jurnalului Britanic de Cancer a fost publicat un studiu ce arată capacitatea antitumorală a quercitinei combinată cu un tratament scurt cu ultrasunete (20KHz timp de 1h). Aceast âtratamentâ a fost aplicat unor culturi de celule maligne de piele sau prostată şi a determinat moartea a 90% din tumoră in 48h, fără a afecta celulele sănătoase. Ultrasunetele măresc de 1000 de ori absorbţia quecitinei in celulele tumorale, grăbind moartea acestora. (3)
Kaempferolul se găseşte predominant in broccoli şi ceai verde. Un studiu publicat in iulie 2007 in Jurnalul American de Epidemiologie arată că femeile ce au in dietă o cantitate mare de kaempferol prezintă au un risc cu 33% redus al bolii de inimă. (4)
Flavonoidele din plante au un rol important in prevenţia bolii de inimă, scad colesterolul rău, scad formarea trombilor prevenind astfel infarctele şi accidentele vasculare cerebrale, pot preveni şi variate cancere. Potrivit unui studiu publicat in Jurnlul American de Nutriţie Clinică, consumul de flavonoide poate reduce mortalitatea cu aproximativ 12% . (5)
Concluzie : Alimentele crescute organic au o cantitate de flavonoide mult mai mare decăt cele crescute convenţional. Beneficiile pentru sănătate ale flavonoidelor sunt multiple, existănd, preintre altele, protecţie impotriva cancerului şi a bolii de inimă, adevăraţii terorişti ai zilelor noastre.
Recomandare : Consumaţi alimente crescute local, de preferat dintr-o sursa de incredere. Inima observă mai bine decăt ochiul diferenţa intre o roşie plină de azot şi apă, dar foarte aspectuoasă, şi una mai micuţă, mai parfumată, mai aromată, mai puţin lustruită, dar mult mai bogată in substanţe benefice organismului.
BIBLIOGRAFIE: