x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Organismele modificate genetic, lucrare a diavolului

Organismele modificate genetic, lucrare a diavolului

10 Feb 2010   •   00:00

Organismele modificate genetic /OMG/ sunt o treabă a diavolului şi trebuie interzise, afirmă Biserica Ortodoxă Bulgară. Mitropolitul oraşului Plovdiv, Nikolai, a dat publicităţii un comunicat prin care se declară împotrivă creşterii unor asemenea organisme şi îi îndeamnă pe oamenii politici să interzică acest lucru pe teritoriul Bulgariei.



"Biserica Ortodoxă Bulgară nu este împotriva experimentelor ştiinţifice atât timp cât acestea sunt efectuate cu respect faţă de Creator, dar nu poate să nu se opună când este vorbă de modificarea intenţiilor Creatorului. Aceasta nu mai este o ştiinţă, ci o nebunie a dracului", afirmă părintele Nikolai.

Presfinţia sa mai spune că pe pământul stăpânit de Mitropolia oraşului Plovdiv este strict interzisă cultivarea OMG-urilor. "Există o clauză în toate contractele pe care le încheiem cu cei care folosesc pământul nostru, în care se spune că ei nu au dreptul să cultive organisme modificate genetic. Să nu dea Dumnezeu să vină o zi când acest pământ va rămâne singurul curat şi întreagă populaţie a Bulgariei va mănânca doar din roadele lui", mai scrie mitropolitul Nikolai.

În momentul de faţă, în Bulgaria are loc o importantă dezbatere pe tema organismelor modificate genetic. Partidul GERB, aflat la putere, a elaborat un proiect de lege prin care regimul de cultivare a acestor organisme se liberalizează. Aceasta a stârnit nemulţumirea mai multor organizaţii de protecţia mediului şi a tuturor celorlalte partide din parlament, cu excepţia naţionaliştilor din Ataka, care sprijină proiectul de lege. Premierul Boiko Borisov şi miniştrii din cabinetul lui au explicat de mai multe ori că modificările sunt necesare pentru armonizarea legislaţiei bulgare cu cea a Uniunii Europene şi au propus introducerea unui moratoriu care să interzică cultivarea unor OMG timp de cinci ani. Potrivit ecologiştilor însă, Comisia Europeană nu a cerut niciodată Bulgariei să liberalizeze regimul OMG-urilor, iar afirmaţiile potrivit cărora modificările legii sunt în concordanţă cu cerinţele Uniunii Europene nu sunt decât o scuză pentru favorizarea unor interese legate de cultivarea OMG

×
Subiecte în articol: lumea