Fumatul, consumul de alcool şi de alimente procesate sunt clasicii duşmani ai sănătăţii, însă din ce în ce mai multe studii arată că banala rutină zilnică poate aduce neplăceri la fel de mari. Preocuparea modernă pentru igienă poate afecta pielea. Aşa că nu vă mai spălaţi atât de mult, sugerează dermatologul Nick Lowe, de la clinica londoneză Cranley.
„Oamenii se spală prea mult. Utilizarea de apă fierbinte în combinaţie cu săpunuri dure distruge uleiul natural al pielii, ceea ce produce uscăciune, crăpături şi chiar infecţii”, atrage atenţia dermatologul.
„Pentru majoritatea dintre noi, ideea de a sări peste duşul zilnic e oripilantă, dar măcar asiguraţi-vă că vă spălaţi cu apă mai rece”, spune Lowe. Un somn de opt ore pe noapte nu mai e la modă în aceste timpuri moderne, arată profesorul Jim Horne de la centrul pentru studierea somnului al Universităţii Loughborough. Profesorul spune că odihna poate fi împărţită şi altfel, iar un somn de 15 minute la amiază este la fel de eficient ca o oră în plus de somn noaptea. „Dacă oamenii cavernelor ar fi dormit opt ore pe noapte, ar fi fost mâncaţi de vii”, a mai spus Horne.
Clătitul gurii după ce dinţii au fost spălaţi nu este benefic, susţine dentistul londonez Phil Stemmer, de la Fresh Breath Centre. „Clătitul spală de pe dinţi stratul protector de fluor lăsat de pasta de dinţi”, explică medicul, care spune că cei care nu se clătesc vor resimţi la început o senzaţie ciudată, însă se vor obişnui cu timpul.
Curăţenia face rău la sănătate, potrivit cercetătorilor americani, care au arătat că persoanele preocupate de şters praful, spălat şi dat cu aspiratorul în casă au o presiune a sângelui mai ridicată decât cei care lasă aceste îndeletniciri în grija partenerului.
Relaxarea de după cină e periculoasă pentru sănătate. „Dacă sunteţi inactivi pe parcursul serii sau mâncaţi şi mergeţi direct în pat, să vă odihniţi, este foarte probabil ca organismul să transforme mâncarea în depozit de grăsime”, spune nutriţionista Claire MacEvilly, de la laboratorul de cercetare în nutriţie al Universităţii Cambrige. Nutriţionista susţine că o seară ideală pentru sănătate presupune o cină uşoară urmată de o plimbare de 20 de minute.