Un şef taliban din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, bastion al insurgenţilor apropiaţi de reţeaua teroristă Al-Qaida, le-a oferit un răgaz de două luni supuşilor săi de sex masculin ca să-şi lase barbă, în conformitate cu învăţăturile Islamului, relatează Rompres.
Un şef taliban din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, bastion al insurgenţilor apropiaţi de reţeaua teroristă Al-Qaida, le-a oferit un răgaz de două luni supuşilor săi de sex masculin ca să-şi lase barbă, în conformitate cu învăţăturile Islamului, relatează Rompres. Incidentele violente s-au multiplicat în ultimele luni în aceste zone tribale frontaliere cu Afganistanul, unde talibanii vor să instaureze sharia (legea islamică) în forma sa cea mai radicală şi unde armata este atacată în mod frecvent de combatanţi islamişti apropiaţi reţelei conduse de Osama Ben Laden, care, potrivit Washingtonului, şi-ar fi reconstituit forţele în această regiune. “Bărbaţii trebuie să-şi lase barbă şi să nu se mai radă în următoarele două luni sau vor fi aspru pedepsiţi”, a anunţat duminică seară, în faţa unei mulţimi de oameni, maulavi (lider religios) Faqir Mohammad, cunoscut ca unul dintre principalii lideri talibani din oraşul Khar, centrul administrativ al districtului tribal Bajaur. Faqir Mohammad este comandantul adjunct al grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP, Mişcarea Talibanilor din Pakistan), condusă de şeful tribal Baitullah Mehsud, prezentat de Islamabad drept şeful braţului Al-Qaida din Pakistan.
Purtatul bărbii a fost strict obligatoriu în timpul regimului taliban din Afganistanul vecin, în perioada 1996-2001. După ce au fost alungaţi de la putere de o coaliţie internaţională condusă de SUA, talibanii afgani şi combatanţii Al-Qaida s-au refugiat în zonele tribale din Pakistan, unde se bucură de sprijinul triburilor fundamentaliste. Noul executiv de la Islamabad, rezultat în urma alegerilor legislative desfăşurate la 18 februarie în republica islamică, s-a rupt de strategia militară adoptată de preşedintele Pervez Musharraf, aliat cheie al Washingtonului în războiul împotriva terorismului, şi poartă, de aproximativ o lună, negocieri cu extremiştii în vederea încheierii unui acord de pace.