x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parlament - Aviz favorabil pentru posturile de ambasador la Washington si Roma

Parlament - Aviz favorabil pentru posturile de ambasador la Washington si Roma

de Jurnalul National    |    18 Oct 2007   •   00:00

Comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului au avizat favorabil, candidatura lui Adrian Vieriţa, pentru postul de ambasador al Romăniei la Washington ,si a luiVictor Răzvan Rusu, pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţial al Romăniei in Republica Italia

„Vreau să asigur comisiile de specialitate că voi face tot ce imi stă in putinţă, la Washington, pentru a pune in aplicare recomandările pe care le-aţi făcut şi pentru punerea acestora in aplicare in viitor", a declarat Vieriţa.

El a adăugat că va avea in vedere asigurarea unui echilibru intre relaţia Romăniei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Chestionat de deputatul PSD Titus Corlăţean in problema vizelor, Vieriţa a spus că va face eforturi pentru a determina o decizie favorabilă pentru deplasarea cetăţenilor romăni in SUA fără vize.

„Acest lucru face parte dintre obiectivele oricărui ambasador. Eforturile nu s-au diminuat, ci alături de Comisia Europeană incercăm să determinăm o decizie favorabilă astfel incăt cetăţenii romăni să se poată deplasa fără vize in SUA", a completat Vieriţa.

In timpul dezbaterilor, senatorul PSD Mircea Geoană, fost ambasador la Washington şi fost ministru de Externe, a susţinut că statul romăn nu a reuşit să desemneze un candidat pentru postul de ambasador SUA, in ultimul an, lăsănd relaţia cu Statele Unite „in paragină".

„Cănd plecaţi la Washington, reluaţi energic toate contactele cu autorităţile de acolo", i-a sugerat Geoană lui Vieriţa.

La răndul său, deputatul PSD Adrian Năstase a afirmat că relaţia Romăniei cu SUA a rămas la un nivel teoretic, „pe nişte tipare ambiţioase", dar care şi-au pierdut din substanţă.

De asemenea, el i-a recomandat lui Vieriţa să aibă o relaţie „echilibrată" atăt cu republicanii, căt şi cu democraţii.

Senatorul independent Viorel Duca i-a spus, la răndul său, că postul de ambasador SUA reprezintă „o trambulină politică" pentru Vieriţa.

Supusă la vot secret, candidatura lui Vieriţa pentru postul de ambasador la Washington a fost avizată favorabil in unanimitate.
  Â

La audierea in comisiile de politică externă din Parlament, Victor Răzvan Rusu, care ocupă in prezent funcţia de director general in Ministerul de Externe, a declarat că priorităţile pe care le are, in condiţiile in care va fi validat pentru postul de ambasador in Italia, se referă in special la relaţia politică cu această ţară, in contextul modului in care evoluează situaţia comunităţii romănilor din Italia.

Acesta a precizat că, in urma evoluţiilor din ultimele luni, in ceea ce priveşte modul in care comunitatea romănilor din Italia este tratată in Italia, se impune intensificarea dialogului politic, la nivelul Executivului, dar şi la nivelul comunităţilor locale, atăt in Romănia căt şi in Italia.

Victor Răzvan Rusu a mai arătat că işi propune extinderea reţelei consulare din Italia, ţinăndu-se cont de presiunea exercitată asupra celor două consulate de la Roma şi Milano, dorindu-se infiinţarea unor astfel de consulate şi in sudul Italiei şi in Treviso.

In plus, acesta a menţionat că vrea să extindă şi reţeaua consulatelor onorifice, prin intermediul cărora să fie atrase personalităţi locale şi centrale din ambele state.

Referindu-se la numărul romănilor din Italia, Victor Răzvan Rusu a declarat că, dacă neoficial numărul acestora ajunge la aproximativ un milion de persoane, oficial, autorităţile din Romănia au inregistrat, in luna mai 2007, doar 259.000 de romăni care lucrează in Italia, ceea ce „este hilar".

„Trebuie să ne găndim, şi eu am un mare semn de intrebare, căţi romăni sunt in Italia, căţi sunt legal şi căţi sunt ilegal, pentru a vedea căţi ne lipsesc pe piaţa muncii din ţară", a spus acesta.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a declarat că se impune construcţia unei oferte de nerefuzat de către autorităţile italiene, astfel ca Romănia să facă un efort pentru a arăta că este preocupată de toate aceste aspecte negative ale prezenţei romănilor in Italia.

Avizul comisiilor este consultativ, decizia finală privind numirea ambasadorilor revenindu-i preşedintelui Traian Băsescu.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin italia washington ambasador