x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Partea bună a viciilor. La ce ajută fumatul, băutura şi stresul. Plus - alte obiceiuri care, dacă nu te omoară, îţi fac bine...

Partea bună a viciilor. La ce ajută fumatul, băutura şi stresul. Plus - alte obiceiuri care, dacă nu te omoară, îţi fac bine...

28 Mai 2012   •   14:51
Partea bună a viciilor. La ce ajută fumatul, băutura şi stresul. Plus - alte obiceiuri care, dacă nu te omoară, îţi fac bine...

Aproape in fiecare zi, cercetatorii britanici si nu numai vin cu studii in care ne arata ca ceea ce era nociv ieri, azi devine brusc benefic pentru sanatate. Asta nu inseamna, de exemplu, ca fumatul, bautura sau stresul sunt recomandate, insa exista cercetari care arata ca pe langa toate relele cunoscute, aceste obiceiuri fac si putin, dar foarte putin bine...

Fumatul...

Orice doctor iti va zice ca fumatul este cam cea mai buna metoda de a-ti ruina sanatatea. Lasand la o parte cancerul pulmonar si bolile cardiace pe care le provoaca, insa, fumatul ajuta la combaterea principalei epidemii care s-a abatut asupra emisferei vestice in ultimele decenii - obezitatea.

"Multe studii arata ca fumatorii tind sa fie mai slabi ca nefumatorii. Exista doua ipoteze. Una ar fi ca anumite substante pe care tigarile le contin ajuta la arderea mai rapida a caloriilor. Alta ar fi ca fumatul taie apetitul pentru mancare. Este posibil sa fie o combinatie intre ambele cauze", spune Jodi Flaws, de la Universitatea Maryland, care a studiat problema.

De asemenea, oamenii de stiinta au gasit indicii conform carora fumatul poate ajuta, in anumite conditii, la prevenirea dementei. Multe demente se instaleaza atunci cand anumiti receptori chimici din creier dispar sau devin inactivi. Intamplator, acesti receptori sunt stimulati de nicotina.

"Se pare ca nicotina are un efect de prevenire a dementei, insa problema este ca celelalte substante din tigara afecteaza cam toate celelalte organe", spune specialistul in dementa Roger Bullock, de la Institutul Kingshill Research din Swindon.

Cu alte cuvinte, daca ai ajuns la varsta senilitatii fara sa fi facut cancer pulmonar sau sa fi dezvoltat probleme cardiace, a fuma nu este chiar cel mai rau lucru pe care l-ai putea face...

Bautura...

Ciroza sau esecul social sunt deseori asociate cu bautura, insa alcoolul are si partile sale bune (pentru sanatate). Chiar si spirtoasele, daca sunt consumate moderat (21 de paharele pe luna la barbati si 14 pe luna la femei) pot duce la reducerea riscului de afectiuni coronariene, spune doctorul Gronbaek, de la Institutul pentru Medicina Preventiva din Copenhaga.

Alte studii arata ca alcoolul ajuta si in alte afectiuni precum dementa sau demineralizarea osoasa... Insa numai in cantitati moderate.

Stresul...

Stresul este o reactie care a ajutat mult oamenii, de-a lungul evolutiei lor. Apare in momentul in care sistemul nervos elibereaza cantitati sporite de noradrenalina, substanta care creste ritmul cardiac si ajuta la descompunerea rapida a tesutului adipos, ceea ce ne umple de energie intr-o perioada foarte scurta de timp.

"Acest lucru era ideal pentru stramosii nostri, atunci cand fugeau din calea unui mamut dezlantuit", spune endocrinologul Ashley Grossman, de la spitalul St. Bartholomew din Londra.

"E aceeasi reactie pe care o are corpul nostru si in ziua de azi, cand cineva tipa la noi, la birou. Din nefericire, in aceste situatii nu prea mai poti sa o iei la fuga", adauga acesta.

Exista insa si un beneficiu de care oamenii moderni se pot bucura. Atunci cand situatia stresanta persista, creste nivelul de cortizol din sange.

"Cortizolul te ajuta sa procesezi informatia mai repede. Daca te afli intr-o situatie stresanta, creierul va lucra mai repede si mai bine", spune Grossman. Medicul avertizeaza, insa, ca stresul este benefic, daca este rar. "Stresul zilnic duce, literalmente, la arderea creierului", spune doctorul.

Radiatiile telefonului mobil...

Desigur, nu s-a demonstrat inca 100% ca radiatiile telefoanelor mobile pot provoca tumori. Cum nu s-a demonstrat nici ca radiatiile respective sunt 100% inofensive. Pana cand Organizatia Mondiala a Sanatatii va veni cu un raspuns satisfacator, exista studii consolatoare pentru cei care traiesc cu telefonul lipit de ureche.

Cei expusi radiatiilor telefoanelor mobile sunt cu 4% mai rapizi atunci cand sunt pusi sa efectueze diferite sarcini mentale, se arata intr-un studiu al Centrului de Oncologie din Bristol.

"Este ca si cum creierul ar intineri", spune cercetatorul Alan Preece, de la Centru.

Acesta crede ca rapiditatea crescuta in rezolvarea problemelor este rezultatul incalzirii cortexului de la expunerea la radiatii. In plus, studiile sale au aratat ca nivelul de irigare cu sange ale anumitor parti ale creierului sporeste atunci cand este expus la radiatiile telefonului mobil.

Uitatul prea mult la televizor...

Indemnul care vine chiar de la televizor - "Pentru o viata sanatoasa faceti miscare cel putin o ora pe zi" - merita sa fie luat in seama. Cei care il ignora, insa, preferand sa petreaca ore intregi in fata ecranului se pot consola cu studiul Universitatii Vandebild din Nashville.

Cercetatorii americani au descoperit ca a sta nemiscat in fata televizorului necesita cu 20% mai multa energie decat a sta pur si simplu nemiscat. Privitul la televizor duce la arderea a 100 de kilocalorii pe ora, au mai descoperit cercetatorii.

Ascultatul muzicii asurzitoare...

Ascultatul muzicii cu volumul dat la maximum poate duce la pierderea partiala sau totala a auzului. Asta este partea rea. Partea buna este ca vei fi un surd fericit.

"Muzica data foarte tare duce la stimularea unei zone primitive a creierului, probabil o mostenire de la un stramos indepartat", crede cercetatorul Neil Todd, de la Universitatea din Manchester.

Teoria acestuia este ca, intr-un trecut indepartat, ritualul de imperechere al stramosilor nostri presupunea emiterea unor racnete asurzitoare, pe tonalitati joase.

Neil Todd a descoperit ca notele joase, repetitive, ascultate la volum foarte mare stimuleaza aceleasi zone ale creierului ca si stimularea sexuala. De ce este acest lucru benefic?

"Te ajuta sa te eliberezi de stres, te face fericit, iar acest lucru nu poate decat sa-ti ajute sanatatea", spune Neil Todd.

Bataia (boxul)...

A lua pumni in cap nu este chiar cea mai sanatoasa activitate pe care o poti intreprinde. Daca reusesti sa faci box fara sa iei pumni in cap, insa, vorbim de sanatate curata!

"Boxul este o activitate fizica excelenta pentru sistemul cardiovascular. Este un antrenament pentru intregul corp, fiind mult mai benefic pentru organism decat alergarea sau ciclismul", spune doctorul Robert Cantu, de la Institutul de Cercetare a Accidentelor Sportive din Carolina de Nord.

"Singurul dezavantaj sunt loviturile la cap. Cele mai nocive sunt loviturile care fac sa se rasuceasca si gatul. Croseele, in special, trebuie evitate", spune doctorul.

×