x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pechea / Titlul mondial obţinut de Lucian Bute sărbătorit cu tot satul la poartă

Pechea / Titlul mondial obţinut de Lucian Bute sărbătorit cu tot satul la poartă

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Oct 2007   •   00:00
Pechea / Titlul mondial obţinut de Lucian Bute sărbătorit cu tot satul la poartă

Titlul mondial cucerit de Lucian Bute a stărnit o adevărată sărbătoare in localitatea Pechea, judeţul Galaţi. Sătenii s-au străns ciorchine la părinţii lui Bute şi l-au incurajat in timpul meciului susţinut cu columbianul Alejandro Berrio, informează Mediafax.


Titlul mondial cucerit de Lucian Bute a stărnit o adevărată sărbătoare in localitatea Pechea, judeţul Galaţi. Sătenii s-au străns ciorchine la părinţii lui Bute şi l-au incurajat in timpul meciului susţinut cu columbianul Alejandro Berrio, informează Mediafax.

PREGĂTIRI. Incă de la ora 02.00, sătenii se adună la poarta casei in care locuiesc părinţii lui Lucian Bute. După numai un ceas, camera de oaspeţi devine neincăpătoare. Rude, vecini, primul antrenor al lui Bute, Felix Păun, se ingrămădesc in faţa televizorului. Emoţiile cresc proporţional cu apropierea primului gong. In sala Bell Centre din Montreal, Bute se indreaptă spre ring. In casa de la Pechea, toată lumea aplaudă şi il incurajează pe Lucian. Se mai aude căte un "Hai Luciane, azi e ziua ta". Odată cu primele acorduri ale imnului Romăniei, rudele, vecinii incep, instantaneu, să se inchine. Senzaţia e că te afli in biserică. Din faţa televizorului lipsesc Maricica şi Doina Bute, mama şi sora cea mai mare. Intr-o altă cameră, ele au alt meci. Cu Dumnezeu. Nu, nu se bat cu El. Doar il imploră să aibă grijă de Lucică al lor "ca negrul ăla să nu-mi lovească rău băietul". Doina şopteşte şi imploră divinitatatea să-l ajute pe Lucian să invingă. Cam ciudat să-i ceri lui Dumnezeu să ajute un om să-l bată pe altul. Dar ea, Doina, asta vrea. Că aşa-i in box.

PUMNI ŞI RUGĂCIUNI. Liniştea rugăciunii este intreruptă de strigătele din sufragerie. A bătut primul gong. Fiecare il incurajează pe Lucian Bute cum poate. Dintre toţi, doar unul e mai gălăgios: "Hai Lucică", "Loveşte-l mă", "Aşa, dă-i in barbă". Primul antrenor al lui Bute, Felix Păun, priveşte incordat meciul. Lăngă el, Âştefan Bute strănge pumnii care nu lasă se se vadă palmele crăpate de atata muncă pe cămp. La fiecare pauză, optimismul căştigă din ce in ce mai mult teren: "Hai mă că nu mai rezistă negru ăsta mult", se aude o voce din incăpere. In cealaltă cameră, rugăciunile curg neincetat. "Doamne, ajută-l şi ai grijă de Lucică al nostru". Pozele Sfintei Fecioare, ale Măntuitorului se amestecă cu cele ale lui Lucian. E o aşa linişte, incăt se poate auzi stresantul ticăit al ceasului, care are efectul picăturii chinezeşti. Incepe repriza a 11-a. "Acum trebuie să fie atent, să nu primească vreo lovitură", spune un vecin. Un pumn, doi, Berrio e in corzi şi la Pechea e delir: "Uraaaaaaaaa", "Bravo Lucică", "A invins". Un vecin dă buzna in camera de rugăciuni: "Maricico, Lucică a căştigat". Maricica intră in "camera cu televizorul" şi se imbrăţişează cu cei care ii ies in cale. Ajunge şi la Âştefan, "omul ei". Lacrimile apar pe obrajii lor instantaneu. Sunt lacrimi de fericire. Pe PRO TV, Bute ii transmite mamei sale că o iubeşte, iar Maricica ia televizorul in braţe şi sărută ecranul.

BUCURIE. Nu au trecut decăt cinci minute de la finalul meciului şi deja telefonul sună: "Alo, mamă, ce a făcut Lucian?", intreabă una din cele două surori ale lui Lucian Bute, care sunt plecate in Italia. "A căştigat fato, a căştigat Lucică", răspunde Maricica. Firesc, vine şi vremea declaraţiilor. "A ajuns unde a visat cănd a plecat de acasă să facă box, in urmă cu 13 ani, să devină campion mondial. Am avut emoţii foarte mari. Cănd se apropia meciul, simţeam că mi se zbat două inimi: a mea şi a lui Lucian. Abia aştept să vină acasă", a spus Maricica Bute. De partea cealaltă, tatăl lui Bute declară sus şi tare că era sigur de victorie: "Eu am spus ca nu-l va prinde repriza a 6-a pe columbian, insă m-am inşelat un pic. Oricum, pe măsură ce reprizele treceau, mi-am dat seama că, pănă la urmă, Lucian il va face KO. Simţeam cum adversarului ii scad puterile. Sunt foarte fericit şi măndru de Lucian. Cine mai e in Pechea campion mondial?". Aşa este, Pechea e o comună cu un campion la box, Lucian Bute, şi cu o vicecampioană mondială la handbal, Steluţa Luca. La Pechea e sărbătoare. Ceilalţi localnici, care nu au prins un loc in casa părintească a lui Lucian Bute, se adună in curte. Maricica Bute scoate vinu' de la butoi, iar Ştefan pregăteşte grătarul. Pugilistul Lucian Bute a devenit noul campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a invins prin KO tehnic, pe deţinătorul centurii, columbianul Alejandro Berrio, intr-o gală disputată, sămbătă dimineaţă, la Centre Bell din Montreal. Bute a rămas neinvins in cele 21 de meciuri disputate de la trecerea la profesionism, in care a inregistrat tot atătea victorii, din care 17 inainte de limită.

×
Subiecte în articol: magazin bute pechea