x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pensionarii imigranţi, problemă majoră pentru Germania

Pensionarii imigranţi, problemă majoră pentru Germania

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Feb 2008   •   00:00
Pensionarii imigranţi, problemă majoră pentru Germania

11:00 • Germania se confruntă cu o consecintă neaşteptată a îmbătrânirii populaţiei în lumea industrializată, şi anume integrarea pensionarilor imigranţi. Zeci de ani, autorităţile au presupus că "lucrătorii în vizită", angajaţi în anii de expanisiune ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, se vor întoarce în cele din urmă acasă.

Germania se confruntă cu o consecintă neaşteptată a îmbătrânirii populaţiei în lumea industrializată, şi anume integrarea pensionarilor imigranţi. Zeci de ani, autorităţile au presupus că "lucrătorii în vizită", angajaţi în anii de expanisiune ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, se vor întoarce în cele din urmă acasă.

SURPRINŞI. Autorităţile au realizat că cea mai mare parte a celor 2,5 milioane de muncitori de origine turcă va rămâne în Germania şi că mulţi sunt în pragul pensionării. "Pentru mult timp, Germania nu s-a văzut ca o ţară de imigrare", a declarat un specialist din cadrul Caritas, organizaţie care, împreună cu Vitanas, va deschide anul viitor în Berlin cel de-al patrulea centru multicultural pentru persoanele în vârstă din Germania. "Aceasta a dus la problema noastră cu persoanele în vârstă - nu ne-am aşteptat că se vor stabili aici", a adăugat Zabel. Tatăl lui Mustafa Makinist a venit din Turcia în 1973, cu planuri de a lucra pe o perioadă de cinci ani. A continuat însă să lucreze în cadrul companiei Siemens timp de 25 de ani. Proprietar al unei case în Turcia, pensionarul în vârstă de 68 de ani petrece în continuare jumătate de an în Berlin. Makinist, în vârstă de 40 de ani, plănuieşte să închirieze un apartament în Germania în momentul în care părinţii săi vor fi prea în vârstă pentru a călători între cele două ţări. Preocupată de temerile legate de violenţa juvenilă, Germania a concentrat eforturile de integrare asupra persoanelor tinere. Cu toate acestea, unele organizaţii încep să atragă atenţia către generaţia care atinge vârsta pensionării şi companiile încep să se adreseze acestei nişe. Aproximativ 18% dintre imigranţii din Germania au peste 55 de ani, potrivit Biroului Federal de Statistică. Peste 700.000 dintre aceştia sunt în ultimul deceniu de muncă, înainte de a se pensiona.

STUDIU. Un raport întocmit recent arată că în Germania ritmul îmbătrînirii populaţiei, publicat în 2005, imigranţii în vârstă ar trebui să fie una dintre principalele priorităţi ale ţării. Imigranţii în vârstă au mai multe probleme de sănătate, venituri mai mici şi cunoştinţe mai reduse despre serviciile sociale disponibile decât locuitorii Germaniei, mai subliniază raportul. Imigranţii care un locuit în Germania peste 25 de ani au generat în medie pentru stat un venit de 850 euro pe an, pentru fiecare persoană, în timp ce guvernul a cheltuit aproximativ 5 milioane euro pentru programe destinate imigranţilor în vârstă. Imigranţii pot, de asemenea, primi mai puţin probabil pensie decât cetăţenii germani, deşi ar putea beneficia de această formă de venit dacă au contribuit la sistemul public. Raportul arată că, în 2002, aproximativ 79% dintre imigranţii turci peste 65 de ani urmau să primească o pensie publică, faţă de 96% dintre cetăţenii germani.

×
Subiecte în articol: magazin germania vărsta