x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Pisi-gate". Cazul unui bolivian care nu a fost expulzat pentru a nu fi despărţit de pisica sa încinge spiritele în guvernul Marii Britanii

"Pisi-gate". Cazul unui bolivian care nu a fost expulzat pentru a nu fi despărţit de pisica sa încinge spiritele în guvernul Marii Britanii

06 Oct 2011   •   12:57
"Pisi-gate". Cazul unui bolivian care nu a fost expulzat pentru a nu fi despărţit de pisica sa încinge spiritele în guvernul Marii Britanii

Un judecator din Marea Britanie a refuzat sa expulzeze un bolivian care traieste ilegal in Anglia pentru a nu-l separa pe acesta de pisica pe care o detine. Judecatorul a considerat ca a desparti barbatul de pisica i-ar putea provoca acestuia "o serioasa drama emotionala", ceea ce ar fi o incalcare a drepturilor omului.

Decizia judecatorului a infuriat-o pe Theresa May, Secretar de Interne al Marii Britanii, in atributiile careia se afla si situatia imigrantilor ilegali. Aceasta i-a cerut socoteala Secretarului de Justitie, Ken Clarke, care a sustinut insa verdictul judecatorului. Scandalul a ajuns pana la premierul Davind Cameron, care i-a luat partea Theresei May, adaugand ca Clarke nu face altceva decat sa ia partea unui infractor.

In pledoaria pentru ramanerea in Marea Britanie a bolivianului, al carui nume nu a fost dezvaluit, pisica Maya a jucat un rol cheie.

Barbatul a venit ca student in Marea Britanie in 2002 cu o viza valabila pentru doi ani. Bolivianul a fost arestat pentru furt in 2007, cand s-a constatat si ca statea ilegal in tara. De atunci, bolivianul se lupta pentru a ramane in Marea Britanie, utilizand toate mijloacele posibile.

Un argument adus in fata comisiei de expulzare a fost ca pisica pe care el si partenerul sau o cresc impreuna nu ar avea acelasi standard de viata daca ar fi fortat sa o ia cu el in Bolivia.

"Consideram ca pisica dumneavoastra, Maya, se poate adapta vietii in strainatate. Desi este posibil ca pisica sa nu aiba aceleasi standardele de viata in Bolivia, ca in Marea Britanie, acest lucru nu este un motiv pentru ca dumneavoastra sa ramaneti", se arata intr-un document al Biroului de Imigratie, venit ca raspuns la solicitarea bolivianului.

Acesta a contestat insa decizia in instanta si a avut castig de cauza.

"Dovezile privind achizitia comuna a pisicii Maya de catre petent si partenerul acestuia intareste concluzia noastra conform careia cei doi se bucura de o viata de familie solida. In Canada, dar si in SUA, este recunoscuta tot mai mult semnificatia pe care animalele de casa o au intr-o familie. In cazul in care detinatorul este separat de animalul de casa, apare riscul unor consecinte emotionale severe", se arata in decizia judecatorului.

"Curtile canadiene nu mai considera animalele de casa drept simple vite, ci recunosc ca acestea joaca un rol important in vietile proprietarilor, pierderea acestora implicand un impact emotional semnificant", a mai scris judecatorul in hotararea sa.

Biroul de Interne (echivalentul Ministerului de Interne) al Marii Britanii a facut recurs la decizia judecatorului, pe care a catalogat-o "irationala".

×