x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pisicuţele nu cunosc gustul dulce al ciocolatei

Pisicuţele nu cunosc gustul dulce al ciocolatei

de Anca Aldea    |    21 Iun 2012   •   20:00
Pisicuţele nu cunosc gustul dulce al ciocolatei

Un studiu realizat de un grup de oameni de stiinta americani si elvetieni arata ca numeroase specii de mamifere si-au pierdut receptorii gustului dulce: pisica domestica si cea salbatica, delfinul, leul de mare, ursul de mare, vidra asiatica, hiena cu pete si fossa, animal endemic din Madagascar, inrudit cu mangusta. Degeaba ii vei da pisicutei tale o portie strasnica de ciocolata – poate ca o va gusta ca sa-ti faca tie pe plac, insa nu va simti acea savoare minunata niciodata, afirma expertii.
Cercetatorii de la Centrul Monell (Philadelphia, SUA) si de la Universitatea din Zurich au ajuns la aceasta concluzie in urma studierii ADN-ului provenit de la 12 specii inrudite de mamifere. Publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite, studiul contribuie la o mai buna intelegere a preferintelor alimentare ale animalelor. Initial se credea ca toti urmasii stramosului comun al vietuitoarelor de pe Pamant pot simti gusturile dulce, sarat, acru, amar si umami, sustine Gary Beauchamp, conducatorul studiului. Dar evolutia a dus la pierderea gustului dulce la numeroase specii de mamifere, spun oamenii de stiinta, citati de site-ul monell.org. Studiul a aratat ca receptorii gustului dulce sunt intalniti la mamiferele care au o dieta mixta: lupul, o ruda a hienei, vidra canadiana, ursul negru cu ochelari, ratonul si lupul rosu.

In "Originea speciilor', Charles Darwin a adus in discutie pierderea unor functii la animale, de exemplu pierderea vederii in cazul unor specii care traiesc in intuneric. El sustinea ca evolutia nu ar trebui privita ca un fel de progres sau de imbunatatire, ci ca o adaptare a speciilor la mediul in care traiesc.

×