x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Planeta Pamant

Planeta Pamant

de Raluca Grintescu    |    10 Feb 2006   •   00:00
Planeta Pamant
DOCUMENTAR
Un dialog neoficial pe teme ecologice cu actorul Edward Norton

Din 11 februarie, actorul american Edward Norton prezinta, in fiecare sambata, serialul "Zilele ciudate ale Planetei Pamant", care trage un semnal de alarma in privinta problemelor mediului inconjurator.

Ce te-a facut sa te implici in proiect?
Am fost dintotdeauna interesat de problemele mediului inconjurator si de necesitatea ca oamenii sa constientizeze tot mai mult interconexiunea componentelor vietii. Emisiunea cerceteaza fundamentul stiintific din spatele credintei potrivit careia un fluture care bate din aripi in China provoaca un uragan in Africa.

Consideri ca exista o tendinta crescanda de implicare a comunitatii hollywoodiene in miscarea ecologista?
Sigur. Publicul american constientizeaza problemele ecologice inca de pe vremea lui David Brauer si inceputul comitetului Sierra Club. In ultimii 20 de ani, tot mai multi oameni au resimtit consecintele negative ale vietii noastre industrializate.

Ce crezi ca v-a atras, pe tine si pe familia ta, spre problemele mediului inconjurator?
A fost o pasiune de ani de zile a tatalui meu care era un mare entuziast al naturii si jurist de formatie. Cand a parasit acest domeniu, a devenit seful departamentului de politica publica pentru Societatea Wilderness si a fondat trustul Grand Canyon, care este principalul grup militant pentru problemele mediului din platoul Colorado. Eu si fratele meu ne-am petrecut vacantele lucrand pentru Parcul din Marele Canion. Sora mea a calatorit prin toata lumea, iar acum studiaza politica internationala a mediului. Toate acestea fac parte din copilaria noastra.

Cum ai facut trecerea la actorie?
Actoria a fost intotdeauna visul meu. Nu este o slujba cu program fix si sunt norocos din acest punct de vedere. Am parte de timp mai mult intre proiecte decat cei cu program zilnic de lucru. Este extraordinar sa-ti poti folosi talentul si aptitudinile in scopul prezentarii unui proiect ecologic cu scop educational. Este un mod placut de a imbina lucrurile care te intereseaza.
"Eu si fratele meu ne-am petrecut vacantele lucrand pentru Parcul din Marele Canion. Toate acestea fac parte din copilaria noastra." - Edward Norton
EXEMPLU DE URMAT
Larry King a declarat ca iti va urma exemplul si isi va instala panouri solare. Am initiat un program prin care compania BP Solar a fost de acord ca, de fiecare data cand o celebritate sau un lider din orice domeniu cumpara un sistem de panouri solare pentru propria casa, sa doneze un sistem similar unei familii cu venituri modeste. Suntem in primul an al acestui program si am vorbit despre proiectul nostru in emisiunea lui Larry King. Larry a fost de acord sa se implice si isi va procura un sistem de panouri solare pentru casa lui.

Tinand cont ca tu poti conduce practic orice masina acum, ne poti vorbi despre avantajele conducerii unui hibrid? Eu locuiesc in New York, dar am si o casa in Los Angeles. Atunci cand sunt implicat in proiecte cinematografice pentru perioade scurte, apelez la o firma de inchiriat automobile hibride (cu doua motoare - unul electric si unul pe benzina). Din punct de vedere al impactului asupra mediului, hibrizii sunt mai avantajosi. Ruleaza la fel de bine ca orice alt automobil, cu exceptia unui Porsche.
×