x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poliţia britanică are nevoie de Miss Marple

Poliţia britanică are nevoie de Miss Marple

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2010   •   00:00

Poliţia britanică are nevoie ca de aer de detectivi amatori voluntari şi, vrând să transforme ficţiunea în realitate, a dat sfoară-n ţară pentru recrutări de viitoare "Miss Marples", care să le dea o mână de ajutor efectivelor de criminalişti profesionişti.

Criza financiară a lovit puternic şi poliţia din regatul insular. Cu alte cuvinte, celebrul personaj al romanelor Agathei Christie revine în actualitate. Poliţia din West Yorkshire a anunţat că are nevoie de cel puţin 60 de oameni să se alăture, dar pe gratis echipei de experţi criminalişti şi anchetatori care se ocupă de omoruri, violuri şi jafuri armate.

În principiu, viitorii detectivi voluntari vor face anchete pe teren, "din uşă-n uşă", culegând date despre cazuri, vor studia diferite documente pentru a găsi indicii despre crimele respective, vor verifica şi compara declaraţiile victimelor şi martorilor şi vor transporta dovezi de la scena crimei, la sediul de investigaţii.


RAMURĂ PERICULOASĂ
Iniţiativa poliţiei din Yorkshire a fost deopotrivă criticată şi laudată. Oricum, nu este o practică nouă, voluntarii participând alături de poliţie la diferite investigaţii în cadrul altor departamente. Scepticii sunt de părere că neprofesioniştii nu ar avea ce căuta în anchetele legate de omoruri şi alte acte de o asemenea complexitate. Optimiştii însă nu le subestimează eficicacitatea. "Voluntarii vor aduce un plus de valoare muncii echipei noastre şi ne vor ajuta să cunoaştem mai bine şi să venim în sprijinul comunităţilor care sunt afectate de crime grave", susţine detectivul-şef Mac McLean, de la Departamentul Omoruri şi Anchete Principale, adăugând că acesta este "unul dintre cele mai dificile şi solicitante  sectoare ale poliţiei, pentru că se confruntă cu cele mai grave crime posibile".

Oricine, bărbat sau femeie care a împlinit 18 ani, poate să participe la recrutare. Aspiranţii la rolul de detectiv voluntar trebuie să dea dovada că sunt persoane de încredere, să se supună tuturor procedurilor standard de cenzură a datelor lor personale şi să încheie un acord de confidenţialitate cu poliţia. Ei nu îi vor înlocui pe criminalişti, ci vor lucra împreună cu ei şi după indicaţiile lor, a mai precizat McLean, adăugând că singurele cheltuieli care le vor fi decontate voluntarilor vor fi cele de călătorie şi de masă.

×
Subiecte în articol: lumea