x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poliţia columbiană antrenează şobolani anti-tero pentru a curăţa câmpurile de mine

Poliţia columbiană antrenează şobolani anti-tero pentru a curăţa câmpurile de mine

17 Oct 2011   •   13:53
Poliţia columbiană antrenează şobolani anti-tero pentru a curăţa câmpurile de mine

Generatii intregi de sobolani (Rattus norvegicus) sunt crescute in laboratoarele politiei columbiene si antrenate sa depisteze materialele explozive, scopul final fiind ca sobolanii sa ajute genistii columbieni sa stranga minele antipersonal din aceasta tara.

Columbia are cel mai mare numar de decese provocate de mine antipersonal din lume, dupa Afganistan - 9.397 din 1990 si pana in prezent. Minele sunt de obicei plasate in plantatiile ilegale ale arborilor din care se face cocaina.

Specialistii columbieni spun ca sunt suficiente patru generatii de sobolani pentru a fi format un detasament de rozatoare la fel de bun ca unul de caini. Sobolanii nou nascuti ar urma sa invete sa lucreze de la parinti, odata ce acestia din urma se vor familiariza cu munca din teren. Sobolanii vor fi antrenati sa depisteze sapte substante: nitratul de amoniu, praful de pusca, explozibilul de tip C4, fitilul detonant, pentolita, TNT-ul si amoniacul.

La sfarsitul antrenamentelor, sobolanii vor trebui sa fie capabili sa raspunda atunci cand sunt chemati dupa nume, sa-si piarda teama de spatii deschise si sa poata lucra in mijlocul unor zgomote puternice, de tipul impuscaturilor.

Potrivit veterinarei care conduce antrenamentele, Luisa Fernanda Méndez, mai trebuie doar ca o generatie de sobolani sa se nasca in laboratoare pentru a se obtine rezultatele scontate.

"Si ei, ca si alte mamifere, isi transmit informatiile din generatie in generatie. Acum, cand suntem la a patra generatie, avem o rata de succes de 90%", a declarat veterinarul pentru ziarul columbian El Tiempo.

Pana in prezent, sobolanii au fost testati in spatii care nu depasesc 10 metri patrati. Specialistii spun ca ei vor fi gata atunci cand vor putea lucra in camp deschis. Lucrul cu sobolanii are multe avantaje, fata de folosirea cainilor pentru acelasi scop.

Dimensiunile mici ale sobolanilor fac ca minele anti-personal sa nu se declanseze atunci cand sobolanii intra in contact cu ele (ceea ce nu este valabil si in cazul cainilor). In plus, sobolanii pot fi transportati mult mai usor, pentru ca ocupa putin spatiu, iar antrenamentul lor dureaza mult mai putin ca in cazul cainilor (90 de zile).

Proiectul este finantat de Ministerul Apararii din Columbia, laboratoarele functionand in cadrul Academiei de Politie "Miguel Antonio Lleras Pizarro".

"Acum am ajuns la proba practica, pentru a vedea daca ce am lucrat in laborator va functiona si pe plantatiile ilegale impanzite de mine", a declarat colonelul Nelson Ramírez Suárez, directorul Academiei.

Antrenamentul sobolanilor va cuprinde urmatoarele faze: adaptarea - sobolanii din specia "Rattus norvegicus" trebuie sa-si piarda teama de spatii deschise si sa poata lucra in aer liber; socializarea - sobolanii trebuie sa se obisnuiasca cu celelalte animale de lucru ale politiei si cu politistii in sine; detectarea - sobolanii sa poata depista minele si alte tipuri de explozibili in camp deschis.

×