Săptămâna trecută, istoricul Ian Morris a dezvăluit modul în care, la sfârşitul ultimei ere glaciare, un simplu accident geografic a dat Vestului avantajele care l-au făcut să domine lumea în ultimele două secole. Morris susţine că în secolul următor, nanotehnologia va prelua controlul, vom fuziona cu roboţii şi vom înceta să mai fim oameni.
Potrivit lui Morris, ceea ce a dus la avantajele economice ale Vest-ului nu are nicio legătură cu vreo superioritate a creierului, culturii sau a liderilor. În plus, istoricul susţine că Estul este pe punctul de a prelua controlul.
"O astfel de idee poate fi greu de acceptat", spune Morris, care continuă prin a compara această situaţie cu evoluţia extraordinară a tehnologiei.
"Atunci când ne imaginăm cum va fi viaţa în secolul următor, cei din Vest vor fi îngrijoraţi faţă de preluarea dominaţiei de către Est. Ei bine, nu e cazul să vă faceţi griji pentru că în 2100, planeta noastră nu va mai avea nicio legătură cu ceea ce ştim noi astăzi, iar conceptele de Vest sau de Est nu vor mai avea nicio importanţă", povesteşte Morris.
În 2000, economistul Jeremy Rifkin a declarat: "În următoarele decenii, modul nostru de viaţă se va transforma radical. O asemenea transformare, în trecut, a durat mii de ani".
"După părerea mea, această declaraţie este, de fapt o subestimare", spune Morris. "După calculele mele, dezvoltarea socială care începe acum şi până în 2050 va fi de două ori mai mare decât în ultimii 15.000 de ani. Iar din 2050 până în 2100, se va dubla din nou. Vom avea oraşe cu 140 de milioane de oameni. Iamginaţi-vă Tokyo, Mexic, New York, Sao Paulo, Mumbai, New Delhi şi Shanghai, toate într-un singur oraş. Roboţii vor fi cei care vor purta războaiele. Nanotehnologia va transforma obiectele în arme mortale. Nanotehnologia şi roboţii ne vor anihila pe toţi. Vom fuziona cu roboţii şi vom înceta să mai fim oameni. Corpul uman s-a transformat în ultimii 100 de ani mai mult decât a făcut-o în 100.000 de ani. Dar schimbările care vor avea loc în următorii 100 de ani vor fi şi mai spectaculoase. În 2020, oamenii de vârstă mijlocie din ţările bogate vor putea să arate mai bine decât în adolescenţă. Deja, se fac teste genetice care oferă părinţilor posibilitatea să renunţe la fetuşii predispuşi la deficienţe nedorite. În plus, designerii de bebeluşi poate fi o opţiune. De ce să laşi Natura să-şi joace rolul când ai posibilitatea să obţii bebeluşul perfect?", susţine istoricul.
Inventatorul Ray Kurzweil susţine că, în 2030, creierul uman va putea fi scanat, neuron cu neuron, şi încărcat pe un robot.
Unul dintre cei care şi-au exprimat punctul de vedere, Nick Bostrom, directorul Institutului pentru Viitorul Umanităţii de la Universitatea Oxford, crede că adevăratele ameninţări care pot duce la sfârşitul lumii sunt tehnologia armelor, inteligenţa artificială şi biologia sintetică.
"Roboţii ar putea în viitor să-şi îmbunătăţească propria inteligenţă şi să o depăşească pe cea umană", a declarat Bostrom, care a tras astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dezvoltarea roboţilor tot mai inteligenţi, care ar putea ajunge, la un moment dat, să ucidă întreaga omenire.