x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Premiul Nobel pentru Chimie, atribuit unui cercetător german

Premiul Nobel pentru Chimie, atribuit unui cercetător german

de Jurnalul National    |    10 Oct 2007   •   00:00

Omul de ştiinţă german Gerhard Ertl a căştigat Premiul Nobel pentru Chimie 2007, pentru studiile sale privind procesele chimice desfăşurate pe suprafeţele solide, a anunţat miercuri Comitetul Nobel, la Academia Regală de Ştiinţe a Suediei.

Potrivit Reuters şi Associated Press, premiul conferit cercetătorului german constă in 10 milioane de coroane suedeze (1,54 de milioane de dolari).

Incepănd cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. Van’t Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice şi a presiunii osmotice in soluţii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizările ştiinţifice care au dus la o mai bună inţelegere a proceselor chimice şi a bazelor moleculare şi care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate pănă in prezent.

Anul trecut americanul Roger D. Kornberg a obţinut Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea felului in care informaţiile stocate in gene sunt copiate şi transferate secţiunilor din celule responsabile cu producerea proteinelor.

Anunţarea laureaţilor Premiilor Nobel pentru anul in curs se face in anumite zile, de obicei la inceputul lunii octombrie, după ce Institutele pentru acordarea Premiilor Nobel au intocmi lista candidaţilor eligibili dintre numele recomandate de Comitetul Nobel. Consilierii Comitetului şi alţi experţi redactează rapoarte detaliate despre fiecare candidat, pe baza cărora Comitetul urmează să delibereze. După ce este votat căştigătorul Premiului Nobel este anunţat intr-o conferinţă de presă.

Ceremonia oficială de inmănare a Premiilor Nobel se va desfăşura la 10 decembrie a.c., la Concert Hall, in capitala suedeză, Stockholm, in ziua in care se comemorează moartea fondatorului lor, Alfred Nobel (1896). Ceremonia este urmată de un dineu de gală organizat la sediul primăriei din Stockholm, la care vor participa familia regală, membri ai guvernului şi aproximativ 1.300 de invitaţi.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei le va inmăna laureaţilor o diplomă, o medalie şi Premiul Nobel, in valorare de 10 milioane de coroane suedeze.

×