x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Presa ucraineană după verdictul CIJ: "Ucraina pierde miliarde"

Presa ucraineană după verdictul CIJ: "Ucraina pierde miliarde"

04 Feb 2009   •   00:00
Presa ucraineană după verdictul CIJ: "Ucraina pierde miliarde"

Curtea de la Haga "a dat României suprafaţa noastră maritimă, cu petrolul şi gazele ce se găsesc aici. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria Ucrainei independente", scrie cotidianul ucrainean Segodnia, citat de Agerpres.



"Fără niciun război, am pierdut peste 10 mii de kilometri din teritoriul nostru", subliniază ziarul ucrainean, referindu-se la decizia dată ieri de Curtea Internaţională de la Haga în disputa româno-ucraineană privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. "Cu toate că Ministerul de Externe /ucrainean/ încearcă să prezinte acest verdict ca pe un compromis, harta arată că graniţa maritimă a Ucrainei şi României trece cu mult mai mult mai aproape de linia trasată de români decât cea stabilită de noi", mai scrie Segodnia.
Cotidianul adaugă că, în decizia instanţei internaţionale, nu s-a ţinut cont de principala solicitare a Kievului - aceea "de a se considera Insula Şerpilor parte a liniei de ţărm" a Ucrainei. "Curtea a apreciat că Insula Şerpilor este insulă, dar atât de mică încât nu poate fi considerată parte a liniei de ţărm a Ucrainei", notează cotidianul. Ziarul îl citează în continuare pe deputatul ucrainean de opoziţie Valentin Kolesnicenko /din Partidul Regiunilor/, care afirmă că "Ucraina a pierdut 14 mii de km pătraţi de teritoriu cu imense rezerve de petrol şi gaze de miliarde de dolari".
"Nu este de mirare, scrie în acest context Segodnia, că românii sunt mulţumiţi. Dar, paradoxal, şi Ministerul nostru de Externe se declară mulţumit, agentul nostru la Haga, Vladimir Vasilenko, calificând verdictul drept o decizie înţeleaptă, iar purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Vasili Kirilici, drept o hotărâre obiectivă".
În rândul experţilor ucraineni, opiniile sunt diferite - unii consideră verdictul Curţii de la Haga un eşec total al diplomaţiei de la Kiev, care nu a reuşit să apere interesele Ucrainei, alţii - un compromis. Aceştia din urmă consideră că Ucraina s-a comportat ca un stat de drept, care într-un litigiu se adresează Curţii Internaţionale de Justiţie şi recunoaşte decizia acesteia. Aceiaşi analişti mai temperaţi în critici atrag totuşi atenţia autorităţilor de la Kiev că verdictul dat marţi de Curtea de la Haga trebuie să fie un serios precedent pentru alte probleme aflate în dispută, precum cea cu Rusia legată de Strâmtoarea Kerci din Marea Azov. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea