x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Preşedintele FC Porto este anchetat pentru corupţie

Preşedintele FC Porto este anchetat pentru corupţie

de Ovidiu Ciutescu    |    26 Mar 2008   •   00:00
Preşedintele FC Porto este anchetat pentru corupţie
Camera de instrucţie criminală a Tribunalului din Porto a decis, marţi, să îl aducă în faţa justiţiei pe preşedintele grupării FC Porto, Jorge Pinto da Costa, acuzat de corupţie activă în cadrul scandalului "Fluierul aurit", informează AFP.

FLUIERUL AURIT. Decizia a fost anunţată la ieşirea din tribunal de Miguel Moreira dos Santos, unul dintre avocaţii preşedintelui clubului. Data procesului nu a fost încă anunţată. Acuzaţiile vizează sezonul 2003/2004, unul fast pentru FC Porto, care a câştigat campionatul Portugaliei şi Liga Campionilor. Jorge Pinto da Costa, în vârstă de 70 de ani, care conduce clubul din 1982, este acuzat că ar fi plătit arbitrul meciului Beira Mar - FC Porto, din 18 aprilie 2004, din etapa a 31-a a campionatului Portugaliei, care s-a încheiat remiză. Cu două zile înainte de meci, arbitrul Augusto Duarte a fost primit, împreună cu omul de afaceri Antonio Araujo, de către Pinto da Costa la domiciliul acestuia din Gaia. Potrivit procurorilor, arbitrul ar fi primit un plic conţinând suma de 2.500 de euro. "Când am aflat că voi fi deferit justiţiei, i-am cerut lui Dumnezeu să îi ajute pe cei care spun adevărul să îşi dovedească nevinovăţia şi să îi pedepsească pe cei care mint sau care i-au pus pe alţii să mintă în această poveste legată de plic. Când s-a născut afacerea fluierul aurit şi când am auzit primele capete de acuzaţie, am avut impresia că mă aflu într-un film", a declarat Pinto da Costa pentru Radio Clube Portugues.

NICI ARBITRUL NU SCAPĂ. Camera de instrucţie criminală a tribunalului din Porto a decis, de asemenea, să îl aducă în faţa justiţiei şi pe Antonio Araujo pentru corupţie activă şi pe arbitrul Augusto Duarte, pentru corupţie pasivă, potrivit site-ului publicaţiei portugheze A Bola, care menţionează că pedeapsa maximă pentru acest tip de delict este de patru ani de închisoare. În timpul audierilor de către poliţia judiciară, atât Pinto da Costa, cât şi arbitrul Augusto Duarte, au confirmat întâlnirea dinaintea meciului cu Beira Mar, dar au menţionat că a fost vorba numai de "o discuţie între prieteni", negând orice oferire de bani sau solicitare de favoruri. Scandalul "Fluierul aurit", legat de un posibil trafic de influenţă în fotbalul profesionist portughez, a izbucnit în aprilie 2004 cu cercetarea a numeroşi conducători şi arbitri. Ancheta în dosarul "Fluierul aurit" s-a încheiat în februarie 2006, cu punerea sub acuzare a 27 de persoane, dintre care numai 24 sunt judecaţi de tribunalul din Gondomar, în procesul care a început de mai mult de o lună.

×
Subiecte în articol: magazin porto pinto costa