x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Primul bloc de exclusiv pentru nefumători în New York

Primul bloc de exclusiv pentru nefumători în New York

de Sînziana Stancu    |    18 Noi 2009   •   00:00

Până acum, fumatul a fost interzis în baruri, restaurante şi în alte localuri publice, în clădirile de birouri, în instituţiile publice, dar americanii cred că a venit timpul ca restricţia absolută să fie introdusă şi în propriile lor locuinţe. Mai ales în cele folosite în comun, cum sunt blocurile.

Este exact cazul celor din Manhattan, unde semne cu "Fumatul interzis" se regăsesc în multe blocuri de locuinţe private. Pentru  aproximativ 1 milion de fumători din New York, fumatul  în propria locuinţă este un adevărat privilegiu, după ce la serviciu şi în diferitele spaţii publice prohibiţia căde peste ei ca o lespede grea, neavând, adesea, nici un loc special unde să se poată "refugia" pentru a savura o ţigară.


DISCRIMINARE

Interdicţie, da, dar nu şi pentru veterani! Noua măsură în tot New York-ul urmează să li se aplice, deocamdată, numai nou-veniţilor într-un bloc în care s-a interzis fumatul, ca să nu inhaleze noxele şi nefumătorii,  prin intermediul istalaţiilor comune, cum ar fi cele de climatizare de pildă. Locatarii fumători care s-au instalat mai demult în aceste blocuri pot să-şi continue nestingheriţi obiceiul, dar la fereastră sau sub cerul liber, informează televiziunea CBS2.

În noul bloc , "East Harlem" din Lexington Avenue nr.1510, nu se mai face însă nici o discriminare între fumători şi nefumători. Aici, nimeni nu va mai fuma, nici măcar pe trotuar,  clădirea devenind astfel prima din New York unde fumatul va fi interzis  total, inclusiv în perimetrul care înconjoară clădirea. Nici măcar muncitorilor care lucrează încă la ea nu li se permite să fumeze. "Vrem să le oferim oamenilor un spaţiu complet lipsit de fum de tutun", a explicat pentru CBS2 Kinne Yon, de la Kenbar Management, compania care va administra clădirea ce va avea 298 de apartamente. Blocul va avea, între altele, şi un salon de recepţie, ca la hotel, săli de gimnastică şi grădini. Yon a mai precizat că locatarii care se vor instala aici vor semna, împreună cu contractul de locuit, şi un angajament, conform căruia nu vor fuma în clădire sau în afara acesteia şi nici nu vor primi în vizită musafiri care să fumeze.Dacă vor încălca regulamentul, compania proprietară a clădirii îi va aduce în faţa justiţiei.

Deocamdată, părerile privind această iniţiativă sunt împărţite. Unii consideră că măsura este abuzivă, din moment ce locatarii plătesc o chirie nu tocmai mică şi nu li se amenajează măcar un loc special pentru fumat. Alţii consideră că proprietarii au dreptul să ia ce măsuri vor în legătură cu construcţiile care le deţin, iar altora, pur şi simplu nu le pasă, considerând că sunt încă destule clădiri în New York unde se poate fuma.

De altfel, un studiu recent făcut de autorităţile pentru sănătate din New York arată că 57% dintre nefumători sunt expuşi în mare măsură nocivităţii  fumatului pasiv provocat de fumători. "East Harlem" va fi inaugurat la începutul anului viitor, iar proprietarii sunt convinşi că şi cu "surplusul" de oferte locative provocat de criză vor găsi destui muşterii pentru clădirea lor.

×
Subiecte în articol: lumea