x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Radu Beligan - "Sunt recunoscător UNITER-ului pentru premiul cu care dulce m-au împovarat"

Radu Beligan - "Sunt recunoscător UNITER-ului pentru premiul cu care dulce m-au împovarat"

15 Apr 2008   •   00:00

Spectacolul "Unchiul Vania" i-a adus lui Andrei Şerban două dintre cele mai importante premii - pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol - la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Premiul de excelenţă a revenit maestrului Radu Beligan.



Spectacolul "Unchiul Vania" i-a adus lui Andrei Şerban două dintre cele mai importante premii - pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol - la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

La categoria cel mai bun spectacol au mai fost nominalizate "Faust" - producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi "Ionesco - ? Cinci piese scurte" - producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Deşi a primit cele mai importante distincţii la Gala de anul acesta, nici regizorul Andrei Şerban şi nici directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Tompa Gabor, nu au participat la evenimentul organizat de UNITER. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost înmânat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi primit de un reprezentant al Teatrului.

"La ora la care se vor citi aceste rânduri, voi zbura la o altitudine de 10.000 de metri, cu o viteză de 800 km pe oră (...), iar temperatura exterioară va fi de aproximativ - 57 grade. Ceea ce mă poate încălzi este că teatrul pe care îl conduc parcurge un moment de graţie", a transmis directorul Tompa Gabor, prin intermediul unei scrisori. El a precizat că acest fapt este dovedit de două spectacole mari realizate recent la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, respectiv "Unchiul Vania", în regia lui Andrei Şerban, şi "Gianni Schicchi", de Silviu Purcărete.

După ce, anul trecut, la Gala UNITER, Andrei Şerban a refuzat nominalizarea la premiul pentru regie, obţinută cu "Purificare", pentru că în juriul final au fost desemnate "persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului" său, în acest an, regizorul a acceptat nominalizarea, însă nu a venit să-şi ridice distincţia. Premiul a fost ridicat de criticul George Banu.

Totuşi, Andrei Şerban a transmis o scrisoare pentru public, citită de Mariana Mihuţ: "Am fost somat de prieteni să nu-mi retrag numele din nominalizări ca la premiile trecute. Pentru ca am avut privilegiu de a lucra cu nişte actori minunaţi, voi dedica premiul lor", a transmis Andrei Şerban. El a enumerat o serie de "ciudăţenii" ale Galelor UNITER, subliniind faptul că Silviu Purcărete nu a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor, pentru "Faust", întrebându-se ce a determinat juriul să ia această decizie. "Sa ne bucurăm cu toţi că lucrăm în teatru, ceea ce contează este bucuria de a celebra teatrul, nu premiile", şi-a încheiat scrisoarea Andrei Şerban.

"Unchiul Vania" i-a adus şi lui András Hatházi premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru prestaţia sa, ca Ivan Petrovici (Vania). "E un premiu la care nu voi putea aspira niciodată", a spus amuzată Maia Morgenstern, care i-a înmânat distincţia.

"Unchiul Vania", pus în scenă de Andrei Şerban, a avut premiera pe 3 octombrie 2007, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Serebriakov, profesorul universitar aflat la pensie, se retrage la ţară împreună cu soţia lui tânără şi frumoasă, Elena. Viaţa celor de aici se schimbă cu desăvârşire, Vania şi Astrov se luptă pentru privirile Elenei, în timp ce Sonia şi Elena se simt atrase de Astrov. Decorul şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu, nominalizată, de asemenea, la Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie. Spectacolul a primit cinci nominalizări la această ediţie a Premiilor UNITER.

Pe de altă parte, rolul Diavolului din spectacolul "Faust" după J.W. Goethe, pus în scenă de Silviu Purcărete, i-a adus actriţei Ofelia Popii premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Coca Bloos, pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele", la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ şi Emilia Dobrin, pentru rolul Stevie din spectacolul "Capra sau Cine e Sylvia?", la Teatrul Act, Bucureşti.

Ofelia Popii le-a mulţumit regizorului Silviu Purcărete şi lui Helmut Sturmer, care au avut încredere în ea "atunci când nu aveau motiv", dar şi lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, şi colegilor de la teatrul din Sibiu.

Tot cu "Faust", dar pentru decorul spectacolului, a câştigat şi Helmut Sturmer un premiu - cea mai bună scenografie. Premiul a fost înmânat de Andu Dumitrescu lui Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian, Helmut Sturmer nefiind prezent la manifestare. Printr-un mesaj transmis prin intermediul lui Chiriac, Sturmer a cerut UNITER să împartă premiul în două, pentru decor şi pentru costume.

O producţie de anvergură, "Faust" după J. W. Goethe a avut premiera în deschiderea stagiunii la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, în septembrie, anul trecut. Silviu Purcărete a montat "Faust" într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom. Decorurile spectacolului au fost concepute pentru acest spaţiu special de Helmut Sturmer, iar costumele poartă semnătura Liei Manţoc.

De asemenea, Gala UNITER i-a adus un premiul de excelenţă lui Radu Beligan, care a fost aplaudat în picioare de publicul prezent la TNB. Distincţia i-a fost acordată de primarul Capitalei, context în care actorul a spus că a fost "măgulit" la vestea că va fi introdus în scenă de Adriean Videanu. "Am o violenta simpatie pentru domnul Videanu, pentru că este un mare iubitor al artei şi culturii", a spus Radu Beligan. "Sunt recunoscător UNITER-ului pentru premiul cu care dulce m-au împovarat", a precizat el, adăugând că multă vreme nu a avut "relaţii foarte bune cu UNITER, dar rând pe rând m-am convins de lucrurile bune pe care le-a făcut". Totodată, Beligan l-a declarat pe Ion Caramitru cel mai bun actor al stagiunii 2007-2008, pentru rolul din spectacolul "Eduard al III-lea".

Pe de altă parte, Adriean Videanu a spus că este "onorat" să participe la eveniment. El a spus că toată lumea vede strategii, investiţii, dar foarte puţini ştiu că un domeniu care n-a avut limită la resurse a fost cultura. Însă el a precizat că i-a avertizat pe directorii instituţiilor de cultură că investiţiile sunt pe bază de proiecte.Videanu a fost aplaudat pentru susţirea acordată UNITER în recăpătarea sediului Uniunii. "Meritul nu e al meu, a fost numai o idee (...) Meritul e al domnului Caramitru şi al maestrului Beligan", a susţinut Videanu.

În cadrul Galei premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actriţei Dorina Lazăr. Totodată, premiul UNITER pentru întreaga activitate a fost acordat actorului Ion Besoiu, care a mulţumit publicului român care "iubeşte", "frecventează" şi "respectă" teatrul.

În plus, premiul pentru întreaga activitate, la capitolul regie, a fost înmânat Sandei Manu de către Radu Penciulescu. "Mulţumirea este pentru soarta mea şi familia mea", a spus Sanda Manu. "Ştim să ne iubim, să ne admirăm, ştim şi contrariul lor, dar ştim să fim o familie oricând", a mai spus ea. Totodată, actriţa Dorina Lazăr a primit premiul pentru întreaga activitate.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat de Ovidiu Ghiniţă, pentru rolul Tatălui din spectacolul "Vis Toamna", la Teatrul "Ioan Slavici", Arad. Premiul a fost înmânat de actriţa Crina Mureşean. Ovidiu Ghiniţă a dedicat premiul copiilor lui.

Dana Dogaru a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Mama/ Chelneriţa japoneză din spectacolul "În rolul victimei", de la Teatrul Metropolis, Bucureşti.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Florica Mălureanu a primit premiul pentru întreaga activitate în domeniul coregrafiei, în timp ce Ion Cocora a obţinut premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii. "Ion Cocora a reprezentat pentru mine însumi omul care a avut cele mai multe proiecte în care nu am crezut niciodată, dar care s-au realizat", a spus George Banu, cel care i-a înmânat premiul. "Un critic de teatru există pentru că există teatru. Pe criticul de teatru îl creează teatrul. M-am apropiat de teatru cu uimire, cu dragoste, cu iubire. Ura aparţine impostorilor şi guguştiucilor. Premiul nu-l consider un capăt de drum, ci un îndemn pentru început", a spus, la rândul său, Ion Cocora, cel care a primit premiul.

Mihai Mălaimare a primit în cadrul Galei un premiu special pentru performanţă în teatrul non-verbal, distincţia fiindu-i acordată de Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. "Face teatru absolut tot timpul, şi când e pe stradă şi când vorbeşte şi când face politică", a spus Nicolae Manolescu despre preşedintele primei Comisii pentru UNESCO din Parlamentul României. "Trebuie să-l laud pentru că mi-e un fel de şef", a spus Manolescu.

"Premiul mă salvează de două obsesii, una a premiilor pe care nu le-am obţinut până acum şi alta a premiilor pe care mi-ar trece prin cap să le iau", a spus Mălaimare, care a dedicat premiul, în primul rând, soţiei sale, regizoarea Anca Dana Florea, care a înfiinţat Teatrul Masca, şi copiilor lui.

În plus, principele Georg Friederich al Prusiei, membru al familiei regale germane, a înmânat premiul pentru cea mai bună piesă de teatru a anului 2007 lui Mihai Ignat, pentru textul "Meserii şi fundături".

Ion Caramitru a oferit Silviei Kerim un premiu de suflet - premiul preşedintelui UNITER.

În acelaşi timp, premiul special pentru circ a fost obţinut de Brânduşa Novac, distincţia fiindu-i înmânată directoarei Circului Globus de Nadia Comăneci şi Cristian Ţopescu.

În cadrul Galei, s-au mai acordat premiile pentru debut - Cristina Casian, pentru rolul Amalia din spectacolul "Amalia respiră adânc", de la Teatrul Act, Bucureşti -, pentru teatru radiofonic - "Dumnezeul de a doua zi" de Corneliu Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, la SRR Bucureşti, premiul special pentru teatrul de copii - Marian Râlea, premiul special pentru teatrul de păpuşi - Ionuţ Brancu, premiul special pentru teatrul de revistă - Aurel Storin, premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului - Florin Fieroiu şi premiul special pentru muzică de teatru - Ada Milea.

Premiile au fost decise, prin vot secret, de un juriu format din Sanda Manu, Cristina Modreanu, Rodica Negrea, Dragoş Buhagiar, Victor Scora. Aceştia au decis câştigătorii Galei, în baza unor nominalizări decise de un alt juriu, format din Magdalena Boiangiu, Doru Mareş şi Ion Cocora.

Cea de-a XVI-a ediţie a Galei UNITER a fost deschisă de Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti. El a spus celor câteva sute de persoane prezente la evenimentul de la TNB, printre care şi principesa Margareta, principele Radu, principele Georg Friederich al Prusiei, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, că evenimentul marchează 18 ani de la înfiinţarea UNITER. Ion Caramitru a remarcat faptul că 2007 a fost un an "greu" pentru teatrul românesc, care este mult mai "sărac", făcând referire la dispariţia actorilor Adrian Pintea, Ion Fiscuteanu, Ovidiu Iuliu Moldovan etc.


Câştigătorilor celei de-a XVI-a ediţii a Premiilor UNITER

  • Debut: Cristina Casian, pentru rolul Amalia din spectacolul "Amalia respiră adânc", la Teatrul Act, Bucureşti.
  • Teatru radiofonic: - "Dumnezeul de a doua zi" de Corneliu Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, la SRR Bucureşti.
  • Cea mai bună actriţă în rol secundar: Dana Dogaru, pentru rolul Mama/ Chelneriţa japoneză din spectacolul "În rolul victimei", la Teatrul Metropolis, Bucureşti.
  • Cel mai bun actor în rol secundar - Ovidiu Ghiniţă, pentru rolul Tatălui din spectacolul "Vis Toamna", la Teatrul "Ioan Slavici", Arad.
  • Cea mai bună actriţă în rol principal - Ofelia Popii, pentru rolul Mefisto din spectacolul "Faust", la Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu.
  • Cel mai bun actor în rol principal - András Hatházi, pentru rolul Ivan Petrovici (Vania) din spectacolul "Unchiul Vania", la Teatrul Maghiar de Stat, Cluj Napoca.
  • Cea mai bună scenografie - Helmut Sturmer, pentru decorul spectacolului "Faust", la Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu.
  • Cel mai bun regizor - Andrei Şerban, pentru regia spectacolului "Unchiul Vania", la Teatrului Maghiar de Stat, Cluj Napoca.
  • Cel mai bun spectacol - "Unchiul Vania" ? producţie a Teatrului Maghiar de Stat, Cluj Napoca.
  • Premiul de excelenţă: Radu Beligan
  • Premiul pentru întreaga activitate - actriţă: Dorina Lazăr; actor: Ion Besoiu; scenografie: Florica Mălureanu; regie: Sanda Manu şi critică: Ion Cocora;
  • Premiul special pentru muzică de teatru: Ada Milea;
  • Premiul special pentru teatru de copii: Marian Râlea;
  • Premiul special pentru teatrul de păpuşi: Ionuţ Brancu;
  • Premiul special pentru teatrul de revistă: Aurel Storin;
  • Premiul special pentru circ: Brânduşa Novac;
  • Premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului: Florin Fieroiu;
  • Premiul special pentru performanţă în teatrul non-verbal: Mihai Mălaimare şi Teatrul Masca.
  • Premiul mecena: Carmen Adamescu, preşedinte Unirea Shopping Center.
Mediafax

×