x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Raidul de duminică atribuit SUA a fost efectuat cu acordul serviciilor secrete siriene

Raidul de duminică atribuit SUA a fost efectuat cu acordul serviciilor secrete siriene

28 Oct 2008   •   00:00

Raidul de duminică atribuit forţelor americane şi care a vizat un sat din Siria, aflat la frontiera cu Irakul, s-a desfăşurat cu acordul serviciilor secrete siriene, potrivit unui expert israelian, relatează postul Sky News.



Ronen Bergman, autorul lucrării Războiul Secret cu Iranul, a făcut aceste declaraţii pentru ziarul Yediot Ahronoth, după ce a discutat cu doi oficiali americani de rang înalt, dintre care unul a deţinut până de curând "o funcţie foarte importantă în cadrul Pentagonului". Totuşi, Guvernul sirian a calificat raidul drept o "agresiune teroristă".

Bergman a declarat că raidul a avut loc după ce Statele Unite au făcut lobby pe lângă autorităţile siriene pentru a contracara un grup afiliat reţelei al-Qaida, care avea activităţi la graniţa cu Irakul.

Sirienii nu au vrut ca opinia publică să creadă că cedează presiunilor americanilor privind contracararea acestui grup, însă şi-au dat acordul ca americanii să efectueze ei înşişi raidul. "Dacă vreţi să faceţi asta, suntem de acord. Veţi avea culoar liber (...). Nu vă vom agresa trupele", ar fi spus un oficial al Guvernului sirian americanilor, potrivit expertului israelian citat.

Bergman mai declară că serviciile secrete siriene ar mai fi cooperat cu americanii de câteva ori în cadrul războiului cu al-Qaida.
Mediafax


×
Subiecte în articol: lumea