x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Raport despre tratamentele abuzive aplicate suspecţilor de terorism

Raport despre tratamentele abuzive aplicate suspecţilor de terorism

de Veronica Micu    |    19 Iun 2008   •   00:00
Raport despre tratamentele abuzive aplicate suspecţilor de terorism

10:45 • Examinarea medicală a 11 foşti suspecţi de terorism capturaţi de trupele americane prezintă dovezi de tortură fizică şi psihologică, avînd efecte pe termen lung. Foştii deţinuţi au vorbit despre abuzuri fizice şi sexuale, izolare, menţinerea într-o poziţie dureroară, cu mîinile şi picioarele legate.

Examinarea medicală a 11 foşti suspecţi de terorism capturaţi de trupele americane prezintă dovezi de tortură fizică şi psihologică, avînd efecte pe termen lung. Foştii deţinuţi au vorbit despre abuzuri fizice şi sexuale, izolare, menţinerea într-o poziţie dureroară, cu mîinile şi picioarele legate.


TOTURĂ. "Evaluarea prezintă dovezi de încălcare de către personalul american a legilor care interzic tortura şi crimele de război", au declarat într-un raport apărătorii drepturilor omului din Cambridge, din cadrul Medici pentru Drepturile Omului. Ieri, trei foşti anchetatori americani au spus la un seminar că tehnicile abuzive sunt contraproductive şi au cerut interzicerea lor. "Aceste tehnici coercitive nu funcţionează", a spus Joe Navarro, fost anchetator FBI, la un eveniment organizat de Center for Strategic and International Studies şi Human Rights First. Imaginea armatei americane a fost afectată de abuzurile de la Abu Ghraib din Irak şi de situaţia de la Guantanamo. Grupul pentru apărarea drepturilor omului a criticat administraţia americană pentru că permite tehnici de interogare considerate de aceste organizaţii drept tortură. Administaţia Bush insistă însă asupra faptului că nu practică şi nici nu permite tortura. Navarro a declarat că militarii de pe teren care încearcă să aplice prevederile vagi ale administraţiei referitoare la interogatorii spun că "de fapt comit acte de tortură". Medicii pentru drepturile omului au spus că raportul lor, ce conţine şi dovezi medicale, este cel mai detaliat document despre actele de tortură la care sunt supuşi prizonierii. "Raportul prezintă dovezi şi cu privire la rolul medicilor care au fost prezenţi în timpul torturilor şi relelor tratamente, fără a opri sau a raporta abuzurile", potrivit organizaţiei.


„CRUZIME GRATUITĂ”. Raportul arată că şapte dintre cei 11 foşti prizonieri s-au gîndit la un moment dat la sinucidere. Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Bryan Whitman, a declarat că acest raport este limitat şi că doctorii nu cunosc istoria medicală completă a deţinuţilor. El a spus că Departamenul Apărării a revizuit şi ajustat de mai multe ori procedurile de detenţie, însă politica a fost mereu ca prizonierii să fie trataţi uman. Medicii pentru Drepturile Omului au efectuat două zile interviuri şi evaluări în ceea ce-i priveşte pe cei 11 prizonieri. Patru dintre aceste persoane fuseseră arestate în sau aduse în Afganistan în perioada 2001-2003 şi au fost ulterior trimise la Guantanamo. Prizonierii au stat închişi în medie trei ani, înainte de a fi eliberaţi fără a fi acuzaţi. Ceilalţi şapte au fost închişi în Irak, la Abu Ghraib, a spus Allen Keller, unul dintre medicii care au participat la această cercetare. Keller a declarat că raportul prezintă "dovezi fizice şi psihologice clare" de tortură şi abuz, soldate cu suferinţe îndelungate. Leonard Rubenstein, preşedintele grupului, a spus că prizonierii, mai ales cei închişi în Irak, au vorbit despre "cruzime gratuită" din partea personalul american. "O altă descoperire este că tehnicile autorizate, multe dintre ele semănând cu tortura, au atras şi alte tehnici, dovedind că, odată începută, această practică nu mai poate fi oprită", a spus Rubenstein. Raportul a prezentat cazul unui bărbat, Amir, arestat de forţele americane în Irak, în 2003. Amir a spus că atunci când a stat la Abu Ghraib a fost plasat într-o cameră în care erau excremente şi a fost forţat să stea cu faţa în urină în timp ce era bătut. El a fost sodomizat cu o coadă de mătură şi forţat să latre ca un câine, în timp ce un militar urina pe el. După ce un soldat a călcat pe organele lui genitale, prizonierul a leşinat.

×
Subiecte în articol: magazin