x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun RAPORT / Ministerul Sănătăţii a decis. Fata de 11 ani poate face avort

RAPORT / Ministerul Sănătăţii a decis. Fata de 11 ani poate face avort

de Veronica Micu    |    27 Iun 2008   •   00:00
RAPORT / Ministerul Sănătăţii a decis. Fata de 11 ani poate face avort

11:25 • Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu, a anunţat, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că fata de 11 ani, cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie, poate face avort conform legislaţiei române în vigoare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu, a anunţat, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că fata de 11 ani, cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie, poate face avort conform legislaţiei române în vigoare.

CE SPUNE LEGEA. Potrivit oficialului MS, fata de 11 ani poate face avort, conform legislaţiei române în vigoare, întrucât este copil, victima unui abuz sexual şi, mai mult, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a acesteia în cazul evoluţiei la termen a sarcinii. Legislaţia în vigoare - articolului 2, alineatul 3 din Legea 272/2004, articolului 26 din Legea 46/2003 şi alineatul 6, litera a din articolul 185 Cod penal - permite întreruperea cursului sarcinii pentru următoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii, incapacitatea psihologică a gravidei de a îndeplini rolul de mamă, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ. "La cererea părinţilor şi cu consimţămîntul acestora, ascultînd opinia copilului, comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat. Comisia recomandă consilierea psihologică a copilului şi a familiei. De asemenea, comisia propune actualizarea şi clarificarea legislaţiei secundare referitoare la întreruperea cursului sarcinii în situaţii de excepţie printr-un ordin comun al autorităţilor competente", notează raportul comisiei. Comisia a fost condusă de secretarul de stat din Ministrul Sănătăţii Publice Vlad Iliescu, în calitate de preşedinte.

ISTORIC. Pentru rezolvarea acestui caz, comisia a analizat mai întîi raportul întocmit de medicii din Piatra Neamţ, întrucît, la începutul lunii iunie, copilul în vârstă de 11 ani, împreună cu familia, s-a prezentat la secţia de medicină legală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru stabilirea diagnosticului de sarcină şi, eventual, a abuzului sexual.
Minora a fost îndrumată pentru consult de obstetrică-ginecologie în Ambulatoriul integrat al SJU Piatra Neamţ, precum şi pentru consult psihologic şi psihiatric. Prin certificatul medico-legal eliberat de către medicul de specialitate în data de 4 iunie, "s-a constatat că minora este victima unui abuz sexual", iar părinţii solicită întreruperea cursului sarcinii, potrivit actului. Specialistul de la cabinetul de obstetrică-ginecologie din ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă a stabilit diagnosticul sarcină 17 săptămâni în evoluţie, iar medicului pediatru - "fetiţă de 11 ani cu sarcină în evoluţie, imatură neuro-endocrin, menţinerea sarcinii punând în pericol viaţa pacientei". "Se recomandă întreruperea cursului sarcinii, conform doleanţelor părinţilor", notează medicul pediatru. Chiar dacă diagnosticul «abuz sexual» pare foarte clar, în final specialiştii din Piatra Neamţ nu mai fac avortul şi preferă să recomande o evaluare complexă de specialitate şi consult interdisciplinar într-o clinică universitară. Astfel, pacienta a fost transferată, în 19 iunie, cu diagnsoticul sarcină 20 săptămîni în evoluţie, abuz sexual, la Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza Vodă" Iaşi unde se stabileşte diagnosticul sarcină 20 săptămâni în evoluţie. Examenul clinico-biologic de la internare este în limite normale, iar ecografia fetală efectuată confirmă vârsta gestaţională şi evolutivitatea sarcinii.
Comisia de Etică din cadrul Spitalului Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă" Iaşi, întrunită o zi mai tîrziu, consideră că, în conformitate cu Codul penal, articolul 185, alineatul 6, litera a, nu există indicaţii de întrerupere a cursului sarcinii şi spune că sarcina va fi supravegheată de medicul specialist obstetrician din cadrul Maternităţii Piatra-Neamţ. Atît fata, cît şi familia ei cer cu insitenţă avortul. Cazul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii în urma unui raprot al MMFES de evaluare întocmit ca urmare a deplasărilor la domiciliul familiei a unei echipe interdisciplinare din cadrul DGASPC Neamţ şi a Primăriei. Ancheta socială a arătat că minora are ambii părinţi. Familia locuieşte în mediul rural într-un imobil proprietate personală, compus din două camere şi dependinţe, iar veniturile sunt asigurate din transportul vitelor şi al materialului lemnos. Mai mult, chiar familia are o relaţie bună cu Biserica. Copila are o relaţie foarte bună cu familia care o susţine în toate deciziile privitoare la sarcină, notează comisia.
Pornind de la aceste date, reprezentanţii Comisiei de Obstetrică-Ginecologie a MSP au apreciat că dezvoltarea somatică a minorei este armonioasă şi corespunzatoare vîrstei, sarcina, pînă acum, fiind în parametri normali şi ar putea continua, dar este o sarcină cu risc obstetrical crescut atît pentru mamă, cît şi pentru făt.

DECIZIA. Reprezentantul Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a MSP a spus că riscurile de afectare sunt imediate şi pe termen lung, determinate atît de abuzul sexual, cît şi de vîrsta extrem de mică la care minora a fost supusă abuzului şi a unei sarcini nedorite. Sarcina periclitează grav sănătatea mintală a fetiţei aflată în imposibilitate de a se apăra şi creează premisele unor tulburări psihice durabile, determinate de trauma psihică a violului şi a incestului, stigmatizarea socială, marginalizare şi de incapacitatea fizică şi psihică de a exercita funcţiile de mamă. Riscurile psihiatrice majore imediate şi îndelungate constau în depresie, suicid, stări psihotice, dezadaptare socială. În acest sens, medicul psihiatru recomandă întreruperea cursului sarcinii, având în vedere riscul major de afectare a sănătăţii mintale. Şi reprezentanţii comisiei de pediatrie şi neonatologie au recomandat întreruperea cursului sarcinii având în vedere imaturitatea psihologică a copilului în exercitarea atribuţiilor de mamă. Analizat din puct de vedere legal cazul se prezintă astfel: Convenţia ONU privind drepturile copilului ratificată prin Legea 18/1991 precum şi Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin art. 2, alin. 3, statuează că interesul superior al copilului prevalează în toate demersurile şi deciziile care îl privesc, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ. Legea 46/2003 privind drepturilor pacientului, prin art. 26, stabileşte că dreptul femeii la viaţă prevalează în cazul în care sarcina reprezintă un factor de risc major pentru viaţa mamei. Codul penal, prin articolul 185, alin. 6- lit. a, referitor la provocarea ilegală a avortului stipulează că nu se pedepseşte intreruperea cursului sarcinii efectuată de medic peste 14 săptămâni, dacă aceasta este necesară pentru a salva viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate de la un pericol grav şi iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel.
În aceste condiţii, Comisia consideră că minora poate soclicita întreruperea sarcinii.

×