Compania italiană multinaţională de petrol şi gaz ENI va avea sarcina de a forma şi coordona un consorţiu de mari utilizatori, pentru a trimite anticipat, din rezerve proprii, gazul ce trebuie pompat în gazoductul care leagă Rusia de Europa prin Ucraina şi a permite, astfel, reluarea furnizărilor spre Europa, blocate în aşteptarea unui acord politic între Moscova şi guvernul de la Kiev.
Propunerea a fost făcută de premierul rus Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu administatorul delegat al ''Câinelui cu şase picioare'', Paolo Scaroni, aflat deja la Moscova pentru întâlnirile periodice cu Aleksei Miller, directorul general al Gazprom, dar după ce a solicitat disponibilitatea lui Silvio Berlusconi, căruia i-a telefonat joi dimineaţa.Situaţia furnizărilor de gaze este pe cale să devină dramatică, având în vedere că încrederea în gaz ca resursă energetică este în curs de prăbuşire, comentează ziarul italian La Stampa. Contenciosul dintre ruşi şi ucraineni rămâne deschis chiar şi după aparenţii paşi înainte făcuţi zilele trecute, când s-a stabilit recurgerea la observatori europeni. Prin Ucraina sosesc în fiecare an 70 de miliarde de metri cubi de gaz, dar acum nu mai iese niciun centimetru cub de ''aur albastru''. Pentru Italia, Franţa şi Germania care au la dispoziţie importante rezerve asigurate lunile trecute prin mari stocări de gaze, sistarea furnizărilor nu este motiv de alertă roşie. ''Italia poate trece peste iarnă fără probleme'', a confirmat Paolo Scaroni. Dar în unele ţăpri din Europa de Est situaţia a ajuns la limită. ''Bulgaria îngheaţă deja'', a mai spus Scaroni. Prin urmare, timpul presează şi de aici şi propunerea lui Putin, care are obiectivul de a se relua cât mai curând posibil furnizările de gaz rusesc către Europa fără a aştepta încheierea negocierilor dintre Moscova şi Kiev care, cel puţin pentru moment, nu se prefigurează a fi unele cu final uşor şi rapid.
În sinteză, consorţiul coordonat de ENI, care va include cei mai mari utilizatori de gaz europeni, de la compania germană E.on la cea franceză Gas de France şi până la OMV austriacă, îşi va asuma temporar costurile gazului aşa-numit tehnic, indispensabil pentru a face să funcţioneze gazoductele ucrainene. În cifre, este vorba de circa 140 de milioane de metri cubi de gaz ''tampon'', cel care trebuie să rămână permanent în conductă, şi de alte 20 de milioane de metri cubi pe zi de gaz ''de pompare'', pentru un total care, din estimările avansate de Paolo Scaroni, ar putea ajunge la un miliard şi jumătate de metri cubi anticipaţi de consorţiu. Acest volum va fi ulterior restituit participanţilor la consorţiu imediat ce contenciosul dintre ruşi şi ucraineni va fi soluţionat. Datorită acestei anticipări de gaz tehnic se va elimina în esenţă singurul obstacol existent în calea reluării furnizărilor, aşa cum este documentat într-o scrisoare, arătată de Putin lui Scaroni, în care compania ucraineană Naftogaz menţionează chiar ''gazul tehnic'' drept obstacol în calea reluării transportului de gaz prin conducte. Propunerea ''este realizabilă într-un timp scurt'', a dat asigurări Scaroni, explicând totodată motivul alegerii ENI, datorită şi competenţelor tehnice ale companiei, drept motor al acestui consorţiu ''de urgenţă''. ''Nu numai că ENI este principalul operator de gaz din Europa şi cel mai mare utilizator al gazoductului care trece prin Ucraina, dar este şi partenerul cel mai vechi, de 50 de ani, al Gazprom'', a spus Scaroni.
Agerpres
Citește pe Antena3.ro