x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Razboiul" lui Llosa

"Razboiul" lui Llosa

24 Mar 2005   •   00:00

CARTE
O reeditare de exceptie a aparut la Editura Rao: "Razboiul sfarsitului lumii" a lui Mario Vargas Llosa. Colectia Opere XX vine cu un roman de exceptie in care naratiunea, sustinuta cu virtuozitate pe mai multe planuri, se imbina cu descrierea unei lumi care isi cauta cu incrancenare izbavirea. Alaturi de Conversatie la Catedrala, este unul dintre cele mai importante romane ale scriitorului peruan.

"Atat Raul, cat si Binele salasluiesc in egala masura in om, de aceea autorul nu isi judeca personajele, scrie Jose Luis Martin. Tematica romanelor lui Vargas Llosa este morala, profund morala, o tematica a valorilor, una axiologica (...) In problematica vargasllosiana a calaului si a victimei se dezbate staruitor tema destinului. Pe de-o parte avem un determinism naturalist, care se instapaneste peste personaje si le urmareste in viata si in moarte. Pe de alta, liberul arbitru se impune prin hotarari violente in culminarea existentiala a creaturilor sale. Fatalism pe un talger, ducand la frustrare; initiativa dinamica pe celalalt, ducand spre speranta."

Seria Montherlant

Seria de autor Montherlant debuteaza cu celebra tetralogie romaneasca din care fac parte: "Fetele", 1936; "Indurare pentru femei", 1936; "Demonul binelui", 1937; "Leproasele", 1939. Desi alcatuiesc un tot: aceeasi actiune, acelasi personaj principal, romanele isi vor pastra independenta, urmand a fi publicate succesiv. In primul volum al tetralogiei - "Fetele" - este atacata nu femeia in sine, ci idolatrizarea femeii, situatia privilegiata a ei.

Scurta si plictisitoarea viata...

Povestirile lui Silviu Gherman din "Scurta si plictisitoarea viata a lui Kjus" se desfasoara intre o inocenta calculata si un absurd de tip Mrozek. Nu povestitorul este cel care creeaza morala, el doar ii asigura cititorului cadrul in care si-o poate crea singur, fara insa a lasa naratiunea "suspendata". "Povestirile mele sunt autobiografice, fantastice, inspirate din vise, povestiri in care m-am lamentat si povestiri in care pur si simplu m-am jucat. In timp ce scriu, sunt constient ca cineva se uita peste umarul meu si am grija intotdeauna sa-i ofer mai mult decat e dispus sa dea", spune autorul.

Poezii

Margareta Sterian a fost pe cat de talentata pictorita, pe atat de sensibila poeta. Editura Alicat ii aduce un omagiu editorial, editand un volum de poezii scrise de ea intre anii 1945-1987. O rasfatata a sortii, care i-a scos in cale pe Ioan Slavici si pe Richard Canisius, ca profesori de romana, respectiv desen. "Tulburatoare, arta ei nu-i tulbure, calmul si limpezimea ei nu se dezmint nici o clipa, chiar daca liniile se irizeaza, miscate si sterse putin, ca vazute prin lupa unei lacrimi", spune Ana Blandiana in prefata cartii. (C.D.)

Ingrijirea copilului...

Prin cartea "Ingrijirea copilului in primul an de viata", Editura Meteor Press isi propune sa vina in ajutorul tinerilor parinti. Lucrarea, semnata de Dr. Paula Kelly, este un ghid usor de folosit, care aduce informatia actualizata si accesibila celor mai putin familiarizati cu domeniul medical. Totodata, cartea este un adevarat indrumar care contine instructiuni ilustrate pas cu pas ce vor facilita gasirea raspunsurilor la intrebarile cele mai frecvente ale parintilor. Cartea mai contine si informatii complete despre elementele de baza ale ingrijirii copilului, inclusiv imbaierea, infasarea si hranirea lui. (C.O.)
×