Locuitorii din Pericei (Sălaj) au prezentat sămbătă, in carul Festivalului Cepei, o cunună din ceapă lungă de aproape 5 km. Periceii aşteaptă ca acest record să fie omologat de Guiness Book. Tot la Periş a fost dezvelit şi un monument al cepei. Conform unor documente istorice, in Pericei, se cultiva ceapă pe suprafeţe intinse incă din anii 1600-1700, recoltă care, la sfărşitul secolului al XIX-lea, se comercializa inclusiv in zona Galaţiului.
Locuitorii din Pericei (Sălaj) au prezentat sămbătă, in carul Festivalului Cepei, o cunună din ceapă lungă de aproape 5 km. Periceii aşteaptă ca acest record să fie omologat de Guiness Book. Tot la Periş a fost dezvelit şi un monument al cepei. Conform unor documente istorice, in Pericei, se cultiva ceapă pe suprafeţe intinse incă din anii 1600-1700, recoltă care, la sfărşitul secolului al XIX-lea, se comercializa inclusiv in zona Galaţiului.
ACUZE. Precedentul record, de numai 134 de metri, este deţinut, de anul trecut, de oraşul Turda, dar primarul Boncsidai Csaba spune că ideea i-a fost furată, fiindcă anunţase public de mai bine de doi ani de intenţia sa de a intra in Cartea Recordurilor.
Boncsidai Csaba, primarul comunei Pericei, a declarat, sămbătă, că aşteaptă ca recordul să fie omologat de Guiness Book, sens in care, in prealabil, a fost anunţat biroul din Londra, birou care e posibil să-şi fi trimis un reprezentant, fără ca acesta să-şi fi declinat identitatea. Csaba a spus că, oricum, aşa cum e procedura, va trimite la Cartea Recordurilor toate documentele necesare, cu măsurătorile făcute şi toate datele care au fost solicitate. După primele date, cununa numără aproximativ 45.000 de cepe, căntăreşte circa cinci tone, iar la realizarea ei au participat peste 300 de persoane.
ŞI MONUMENT... In Pericei, a fost dezvelit sămbătă şi un monument al cepei. Monumentul este şi el unicat in lume, are şase metri inălţime, este realizat din ceară sintetică şi reprezintă un bulb de ceapă. Manifestările de la Pericei se desfăşoară in cadrul primei ediţii a Festivalului Cepei, festival pe care autorităţile locale vor să-l permanentizeze, pentru a face căt mai cunoscută ceapa din localitate. Specific cepei de Pericei este faptul că se produce din răsad, prin replantare, iar gustul ei foarte apreciat s-ar datora şi condiţiilor climatice şi de un sol propice.