x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri fotbalistice

Recorduri fotbalistice

12 Mai 2005   •   00:00

Jocul cu mintea, pardon, cu mingea, adica fotbalul, a-nregistrat la catastif o groaza de recorduri. Cartea Recordurilor de la Editura Rao le face cadou microbistilor…

  • de MIRUNA MIHALCEA
  • DIVERTISMENT
  • Ar fi culmea ca atunci cand vine vorba de topuri sa nu le trambitam intai pe-ale noastre, ale romanilor. Asa ca haideti sa ne-aducem cu onor aminte de recordul lui Rica Raducanu, primul portar surprins in offside. E drept, Cartea Recordurilor nu-l mentioneaza, probabil de ciuda!

    CARTONASUL ROSU. De ciuda ca ar fi prea multi romani in top. Pentru ca Rica nu e singurul cu coronita. Mai e si Ion Vladoiu, cel care a reusit incredibila performanta de fi eliminat din teren, pe 22 iunie 1994, dupa numai trei minute de joc. Romania juca la Campionatele Mondiale impotriva Elvetiei, la Pontiac Siverdome din Detroit, SUA.

    GOLURI. Hakan Sukur a inscris pentru Turcia, impotriva Republicii Coreea, pe 29 iunie 2002, la Daegu, Coreea, cel mai rapid gol la CM. Respectiv, dupa numai 11 secunde la inceperea meciului. Cele mai multe goluri inscrise de un jucator in meciuri de CM au apartinut lui Gerd Muller. El a inscris de 14 ori pentru Germania de Vest in 1974 si de 10 ori in Mexic, in 1970. Iar cele mai multe goluri inscrise intr-un turneu de CM au apartinut francezului Just Fontaine. El a marcat 13 goluri in turneul de CM din Elvetia, 1958. Iar portarul le-ntrece pe toate, chiar daca la capitolul "fara goluri". Peter Shilton a jucat 10 meciuri de turneu final CM pentru Anglia, fara a incasa nici un gol pe durata a trei turnee si 17 jocuri, intre 1982 si 1990.

    CALIFICARI. Un total de 198 de federatii s-au inscris in calificarile FIFA pentru CM din 2002 care s-au tinut in Coreea de Sud si Japonia. Exceptie au facut federatiile de fotbal din Afganistan, Burundi, Noua Guinee, Niger si Coreea de Nord.

    VARSTE. Norman Whiteside este cel mai tanar jucator care a participat vreodata la un meci de CM. Pe 17 iunie 1982, la 17 ani, a jucat pentru Irlanda de Nord impotriva Iugoslaviei, in Spania. Pe de alta parte, cel mai "batran" jucator care a intrat in teren la CM este Albert Roger Milla. La 42 de ani si 39 de zile, el a jucat pentru Camerun impotriva Rusiei la Palo Alto, California, pe 28 iunie 1994. El a si marcat pe parcursul acestui meci, devenind astfel si cel mai batran marcator la CM.

    PORTARUL "GOLGETER". Portarul Jose Luis Chilavert din Paraguay a inscris trei goluri din penalty pentru Velez Sarsfield, in victoria cu 6-1 asupra echipei Ferro Carril Oeste, 28 noiembrie 1999, in liga profesionista din Argentina. E singurul portar care a marcat intr-un meci de calificare la CM (impotriva Argentinei la Buenos Aires, 1997) si singurul care a executat o lovitura libera intr-un CM (Franta, 1998).

    BANI. In iulie 2001, portarul italian Gianluigi Buffon a fost transferat de la clubul Italian de serie A Parma la Juventus pentru o suma-record de 46,8 milioane de dolari.
    ×