DIVERTISMENT
Le-am luat pe fiecare-n parte, in mod particular. Acum, Cartea Recordurilor de la Editura Rao ne prezinta, la modul general, o serie de recorduri la nivel social.
DIVERTISMENT
Le-am luat pe fiecare-n parte, in mod particular. Acum, Cartea Recordurilor de la Editura Rao ne prezinta, la modul general, o serie de recorduri la nivel social.
De exemplu, aflam ca "centrul" odios al HIV/SIDA e in Republica Sud-Africana. In 2001, din 43,5 milioane de locuitori, 4,7 milioane erau afectati de cumplitul virus. Adica un om din noua! Tot pe aceasta cale, aflam ca cea mai scazuta rata a somajului exista in Andorra si Insula Nauru din Pacificul de Sud. Cat? Raspuns: 0% somaj. La polul opus se afla Liberia, cu cea mai inalta rata a somajului. Aici, 70% din forta de munca nu este angajata cu forme legale.
MEDICALE. In Monaco, un singur medic e nevoit sa aiba in grija peste 170 de persoane. In schimb, in Malawi, acelasi medic ar avea de ingrijit 49.118 persoane. Conform unor date din 2002, in Elvetia exista un pat de spital la 155 de oameni. Vi se pare mult? Ce ziceti atunci de Nigeria, unde un pat de spital revine la 2.000 de persoane?!
AFECTIUNI. Astmul bronsic e cea mai raspandita afectiune. Afecteaza pana la 150 milioane de oameni din toata lumea, dintre care 180.000 decedeaza. Se estimeaza ca, la nivel mondial, costurile asociate tratamentului acestuia sunt mai mari decat cele pentru tuberculoza si HIV/SIDA la un loc. Totusi, cea mai obisnuita boala infectioasa este banala raceala. Care insa ii ocoleste pe locuitorii Antarcticii, pentru ca nici un virus nu supravietuieste frigului extrem. In tarile industrializate, in schimb, afectiunile cardiovasculare sunt responsabile pentru mai mult de 50% din decese.
EDUCATIE. Somalia aloca numai 0,4% din Produsul Intern Brut pentru invatamantul primar, secundar si tertiar. In acelasi scop, in 1997, SUA cheltuiau 5,4% din PIB. La capitolul numar de elevi, recordul apartine unei scoli din City Montessori, din India, care in 2003 avea 27.911 inscrisi. Iar cel mai scump curs este unul pentru bune maniere, initiat de Pensionul International pentru Domnisoare si Tineri Domni, Ivor Spencer, Londra, in 1998. Acesta costa nu mai putin de 126.000 de dolari. La capitolul doctorat, cea mai inaintata varsta la care o persoana a obtinut diploma este de 90 de ani si 58 de zile. Iar cea mai lunga studentie apartine lui Robert F.P. Cronin din Marea Britanie, care si-a inceput studiile de biologie in 1948, la Princeton, si le-a incheiat dupa 52 de ani, la varsta de 73 de ani.
Citește pe Antena3.ro
PERLE DE⦠CAPACITATE
|
. . . . . . |