CURIOZITATI
Votca pentru rusi, fast-food pentru americani si paine pentru turci
In lume se-ntampla tot timpul o groaza de lucruri. Dar, daca nu e vorba de catastrofe, realizari deosebite in domeniul tehnologic sau de vindecari miraculoase, nimeni nu le ia in seama. Si totusi in lume se bea, se mananca, se calatoreste. Iata cam cat de mult!
MIRUNA MIHALCEA
V-ati intrebat vreodata, atunci cand va aprindeti o tigara, cam cate tigari se consuma intr-un an in lume? Sau cine mananca cea mai multa ciocolata, cine consuma cele mai multe produse fast-food, in ce loc se-nregistreaza cea mai ridicata rata a divorturilor sau poate⦠cine haleste cea mai mare cantitate de paine? Si, de ce nu, care e cea mai cautata locatie turistica? Daca nu, aflati acum.
DE-ALE GURII. Turcia a-ntrecut, in 2000, toate celelalte tari la consumul de paine pe cap de locuitor, cu 199,6 kilograme de persoana, adica de mai mult de trei ori greutatea medie a unui adult normal. Pe de alta parte, Marea Britanie a fost campioana la fasole boabe. Englezii au mancat, in 1999, aproximativ 5,3 kilograme de persoana. Irlandezii sunt si ei in top. La consumul de ceai. In medie, un irlandez consuma cam 1.184 de cesti cu ceai. Nici Statele Unite nu s-au lasat mai prejos. Ele si-au adjudecat locul intai la consumul de fast-food. In 2000, americanii au cheltuit peste 110 miliarde de dolari pe produse fast-food, mai mult chiar decat pe invatamant superior, calculatoare personale sau masini noi. Peste 25% din populatia SUA mananca zilnic intr-unul din cele 300.000 de astfel de restaurante.
DE BAUT. Tot irlandezii sunt in top si la consumul de alcool. Conform unor studii efectuate in 2000, o persoana bea 12,3 litri de alcool pur pe an. Totusi cand vine vorba de votca, Rusia nu lasa pe nimeni sa-i fure titlul de campioana. Ramane lider mondial, cu 14,5 litri pe cap de locuitor in 1999. La bere, campioni sunt locuitorii Republicii Cehe. In privinta bauturilor mai rafinate, ca vinul, Luxemburgul se lauda cu un cosum mediu anual de 63,3 litri de persoana. Egiptul, in schimb, e tara ai carei locuitori beau cel mai putin vin. Aproape doua linguri pe an.
Citește pe Antena3.ro
miruna.mihalcea@jurnalul.ro
O LUME NEBUNA, NEBUNA, NEBUNAâ¦
|
Traiasca lenea!In sfarsit, specialistii au descoperit o "lege" pe care oamenii o asteptau de multa vreme. Cercetatorii germani au realizat un studiu ale carui rezultate i-au condus la concluzia ca exercitiile sau munca fizica⦠dauneaza organismului, iar perioade cat mai indelungate de relaxare pot contribui substantial la prelungirea vietii. In paginile unei lucrari intitulate sugestiv "Bucuria de a fi lenes", doctorul Peter Axt, specialist in probleme de sanatate, si fiica acestuia, Micaela, sustin ca fiecare om poseda o anumita cantitate de "energie vitala". Viteza cu care este consumata aceasta determina durata vietii. Activitatile despre care se presupune ca ar mari forta fizica duc, in realitate, spre o accelerare a procesului de imbatranire si fac organismul mai vulnerabil la boli.Preot deranjat de⦠danganitul clopotuluiUn preot francez a intentat o actiune in justitie pentru a opri clopotului bisericii din orasul sau sa mai bata in timpul noptii. Clericul sustine, in plangerea sa, ca nu poate dormi din cauza zgomotului facut noaptea de danganitul clopotului. Preotul, care a oficiat initial la Paris, s-a mutat in satul respectiv dupa ce, in urma cu 20 de ani, si-a cumparat o casa pentru a se retrage dupa pensionare. El solicita autoritatilor locale sa nu mai bata clopotul intre orele 19:00 si 7:00. Circa 150 dintre cele 800 de persoane active din satul Clesse, regiunea Loire, au inaintat o petitie prin care solicita scoaterea din functiune a clopotului, dupa inserare. Sunatul clopotului bisericii este considerat un eveniment foarte important in viata comunitatii.Bulgari de zapada licitati pe InternetLocuitorii statului american Texas, care, in aceasta iarna, au putut vedea bulgari de zapada pentru prima data, dupa mai bine de un secol, au avut o initiativa indrazneata: au scos bulgari la licitatie pe Internet. Daca unele "exponate" au fost evaluat la numai cativa dolari, unul dintre acestea a fost estimat la 20.000 de dolari. Bulgarele a fost confectionat in fata unei curti din oraselul Laguna Vista, la 25 decembrie 2004, localitate unde nu a mai nins din 1889. O tanara studenta, Patricia Lucas, 18 ani, de langa Huston, a avut o initiativa asemanatoare, ea laudandu-si exponatul, pe care l-a descris a fi intr-o stare foarte buna, sclipitor si avand o culoare alba stralucitoare. Ea si-a motivat gestul spunand ca a descoperit multe persoane care vand pe Internet tot felul de "prostii" si si-a inchipuit ca va exista un "nebun" care va lua in considerare si "oferta" ei. (Radu Popa) |