x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Revolutie in medicina: Primul transplant al unui organ dezvoltat din celule stem prelevate de la pacient

Revolutie in medicina: Primul transplant al unui organ dezvoltat din celule stem prelevate de la pacient

de Cristi Severin    |    20 Noi 2008   •   00:00
Revolutie in medicina: Primul transplant al unui organ dezvoltat din celule stem prelevate de la pacient

Cercetatorii britanici au reusit sa dezvolte o procedura prin care au creat un organ folosind celule stem prelevate de la un pacient adult. Aceasta descoperire aduce stiinta medicala in pragul unei noi ere revolutionare in chirurgia transplantului, si va influenta cu siguranta viata a milioane de oameni.



Noua metoda elimina necesitatea medicamentatiei deimunizante, folosita in mod curent pentru a impiedica atacul sistemului imunitar asupra organului, procedura care face pacientul foarte vulnerabil in fata atacurilor unor alte tipuri de infectie ce ii pot ataca organismul.

Ca suport de dezvoltare a culturii de celule stem, se utilizeaza doar o parte a organului ce urmeaza sa suporte transplantul, aparand astfel un nou beneficiu - durata de depozitare mai indelungata decat cea a organelor prelevate total de la donatori.

Claudia Castillo discutand cu chirurgul Paolo Macchiarini inaintea operatiei de transplant - www.dailymail.co.uk

In varsta de 30 de ani, mama a doi copii, tintuita la pat de un blocaj respirator al traheei, Claudia Castillo, este primul pacient din lume care a primit transplantul unui organ dezvoltat din propriile celule stem.

In urma unui TBC doamna Castillo era in imposibilitate de a respira avand una din brohnii (tubul respirator care conecteaza traheea cu plamanii) aproape blocata.

Deoarece se preconiza un raspuns negativ din partea sistemului imunitar al pacientei, care ar fi respins organul transplantat, in procedura a fost utilizata o parte a unei trahei prelevate de la un pacient in varsta de 51 de ani, decedat in urma unei hemoragii craniene.

Traheea prelevata de la donator a fost curatata sistematic pentru a se indeparta celulele apartinand acestuia, rezultatul fiind o structura de colagen.

Celulele stem, prelevate din tesutul medular al doamnei Castillo, au fost trimise in Marea Britanie, in laboratoarele Universitatii din Bristol, unde au dezvoltat aproape sase milioane de celule cartilaginoase, componente ale peretilor traheei. Celulele cartilaginoase au fost trimise la Milano, unde, utilizandu-se un dispozitiv special creat au fost asamblate pe structura de colagen a traheei.

Traheea a fost modelata la dimensiunea si forma dorita. Transplantul s-a efectuat in luna iunie a acestui an la Universitatea din Barcelona de catre profesorul Paolo Macchiarini.

Medicii au fost entuziasmati de rezultatele obtinute, la patru zile de la operatie transplantul era aproape imperceptibil fata de zonele adiacente, apartinand bronhiilor.

Castillo este capabila in acest moment sa aiba grija de cei doi copii ai sai, sa mearga fara oprire aproape 500 de metri si sa urce fara efort considerabil treptele unei scari, lucruri la care nici nu visa inainte de operatie. Organismul sau nu da semne de respingere fata de organul de transplant.

Medicii considera ca aceasta prima experienta este o piatra de hotar in medicina si spera sa deschida usile unui proces sigur de transplant al cailor respiratorii superioare, atat pentru adulti cat si pentru copii.

Oamenii de stiinta mai cred ca tehnica utilizata, in cel mult douazeci de ani, va putea fi aplicata cu succes si in transplantul altor organe, mai complexe, cum ar fi: inima, ficatul, plamanii sau rinichii.

"Ceea ce se vede astazi e doar inceputul, a declarat Martin Birchall, unul dintre cercetatori implicati in proiect. "Estimez ca in maximum douazeci de ani interventia chirurgicala efectuata astazi va fi un lucru comun. Ea va schimba modul nostru de a gandi in ceea ce priveste chirurgia, sanatatea si bolile. Credem ca acest succes a demonstrat ca suntem la granita unei noi era in stiinta chirurgicala."

Rezultatele remarcabile au fost salutate ca furnizand noi evidente ca si celulele stem prelevate de la un organism adult pot oferi solutii si in cazul unor boli grave.

Multi oameni de stiinta argumenteaza ca prelevarea de celule stem embrionare este mai benefica decat cele prelevate de la adulti, deoarece ele pot fi configurate astfel incat sa furnizeze celule necesare crearii unui numar mai mare de tipuri de celule decat cele de la adulti. Noua metoda are din acest punct de vedere si o etica superioara, sustinatorii campaniilor pro-viata opunandu-se tehnicii de prelevare de celule stem embrionare, deoarece aceasta procedura nu se poate aplica fara a omori embrionii.

Procedura utilizata in transplant

www.dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: celule stem lumea prelevate