Revoluţionarii din decembrie '89 sunt nemulţumiţi de rezultatele
întâlnirii de luni, cu secretarul de stat Puiu Fesan, care nu a
prorogat termenul pentru finalizarea dosarelor până la 31 decembrie,
motiv pentru care aşteaptă medierea preşedintelui Traian Băsescu.
Revoluţionarii din decembrie '89 sunt nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii de luni, cu secretarul de stat Puiu Fesan, care nu a prorogat termenul pentru finalizarea dosarelor până la 31 decembrie, motiv pentru care aşteaptă medierea preşedintelui Traian Băsescu.
Reprezentanţii revoluţionarilor s-au prezentat, luni dimineaţa, la sediul Guvernului, pentru întâlnirea cu secretarul de stat, însă acesta din urmă i-a chemat la discuţii doar pe unii reprezentanţi, "cei care nu susţin protestul", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.
Preşedintele Fundaţiei România Tânără, Marin Nicolae, unul dintre cei care au participat la întâlnire, a declarat, pentru MEDIAFAX că s-a, stabilit de comun acord cu reprezentantul Guvernului, ca până la 28 februarie să se depună completarea la dosare, iar până pe 31 martie să se finalizeze aceste dosare. "Cei care nu au dovezi că au participat la Revoluţie vor primi dosarele sigilate acasă, iar în termen de şase luni pot depune o contestaţie", a declarat Marin Nicolae.
Acesta a subliniat că cei care au făcut parte din delegaţia care s-a întâlnit cu secretarul de stat, "se delimitează de liderii revoluţionarilor «de afară, o parte dintre ei fiind nişte impostori, cum este Doru Mărieş, care nu a participat la revoluţie»", a afirmat preşedintele Fundaţiei România Tânără.
În replică, Mărieş a declarat că, în aceste condiţii, singura soluţie este medierea preşedintelui Traian Băsescu. "Am o confirmare neoficială că această mediere va avea loc în această săptămână", precizează Mărieş.
Revoluţionarii cer o medierea preşedintelui Traian Băsescu în privinţa stabilirii unui calendar pentru finalizarea dosarelor Revoluţiei, arătând că pentru acest lucru este necesară schimbarea unor legi şi chiar a Constituţiei, a mai spus Mărieş.
Cu o zi în urmă, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 declara, într-o conferinţă de presă, că a avut o întâlnire cu şeful Secretariatului pentru Problemele Revoluţionarilor, Puiu Nicolae Fesan, care le-a spus că "are mână liberă din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru a le rezolva problemele" referitoare la emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea termenului prevăzut de Legea 341/2004 pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar până la 31 decembrie 2008.
"Este o lipsă de omenie de care dau toţi dovadă. Noi vrem dreptate şi nimic altceva, vrem să se urgenteze procesul de analizare a documentelor din care să rezulte că aceşti oameni au fost la revoluţie, nu cerem bani sau alte foloase materiale cum spune secretarul de stat Puiu Fesan. Sunt în greva foamei, în prezent 33 de persoane, 28 ajungând la spital pe parcursul protestului. Sunt oameni care şi-au zdruncinat sănătatea şi nu este normal ca după 18 ani tot noi să ne sacrificăm", spunea Mărieş.
Reprezentanţii Asociaţiei Civice au făcut apel la Crucea Roşie şi la Ministerul Sănătăţii pentru a oferi condiţii optime greviştilor, precizând că aceştia nu beneficiază de asistenţă medicală permanentă, de saltele, saci de dormit, ei dormind, în prezent, pe banchete în incinta Palatului Copiilor.
"Nu vrem pomana nimănui, vrem doar un act de identitate pe care să-l arătăm nepoţilor noştri, să le spunem că am ieşit atunci în stradă, vrem ca aceşti criminali care au tras în noi în decembrie 1989 să nu ne mai conducă în prezent", spunea Marian Jianu, unul din greviştii foamei.
Totodată, Teodor Mărieş făcea referire la recursul făcut de Asociaţia 21 Decembrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Deciziei nr.610/20 iunie 2007 a Curţii Constituţionale, în urma căreia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili.
Mărieş preciza că Asociaţia 21 Decembrie va depune, luni, concluziile scrise în acest dosar, instanţa supremă urmând să ia o decizie marţi în acest caz.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea lua, în 22 ianuarie, o decizie în privinţa posibilităţii contestării deciziilor Curţii Constituţionale care sunt definitive şi general obligatorii, după ce Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti a invocat dreptul la recurs. Asociaţia 21 Decembrie 1989 a cerut anularea Deciziei 610, din 20 iunie 2007, a Curţii Constituţionale, considerând că aceasta a dus la tergiversarea inacceptabilă a soluţionării cu maximă celeritate a dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.
De asemenea, protestatarii vor o întâlnire cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a discuta despre apariţia legilor lustraţiei şi votului uninominal.
"Unii spun că noi nu avem niciun drept pentru a cere apariţia acestor acte, însă este fals, pentru că noi am ieşit în stradă în decembrie 1989 pentru democraţie, pentru un trai mai bun, deci suntem îndreptăţiţi să solicităm apariţia acestor legi", declara, duminică, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR), Nicu Bănuţoiu.
Preşedinte executiv al BNR, George Costin, a prezentat, duminică, documente din care reiese, potrivit acestuia, că secretarul de stat Puiu Fesan, fostul deputat PSD de Sibiu Mircea Bucur şi deputatul PSD Emilian Cutean au obţinut ilegal certificate de revoluţionar de care s-au folosit pentru obţinea unui teren de 110 hectare în Sibiu.
Câteva zeci de membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au pichetat, miercurea trecută, sediul Palatului Victoria, cerând demiterea conducerii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi respectarea legii în ceea ce priveşte preschimbarea certificatelor.
Secretarul executiv al BNR, Ionel Leşu, declara atunci că revoluţionarii nu vor renunţa la aceste proteste până când nu le vor fi soluţionate revendicările.
Revoluţionarii solicită autorităţilor să sprijine viitoarea conducere a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor în înlocuirea membrilor comisiei care funcţionează la nivelul acestei instituţii şi care verifică dosarele de preschimbare a certificatelor de revoluţionar. Totodată, potrivit acestora, reprezentantul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în Comisia care se ocupă de verificarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revoluţionar, Dorel Strugariu, face parte abuziv din această structură, după ce i-a fost retras acest drept.
Impunerea preschimbării certificatelor de revoluţionar pe baze principiale, prin armonizarea normelor de aplicare cu prevederile legii în sine, "eliminând astfel preschimbarea funcţie de apartenenţa la grupuri de interese sau grupări politice", este o altă cerere adresată de revoluţionari autorităţilor statului. Revoluţionarii consideră că normele metodologice pentru aplicarea legii sunt contradictorii.
Pe de altă parte, revoluţionarii mai cer transmiterea la Parchetul instanţei supreme - Secţia Parchetelor Militare a dosarelor tuturor persoanelor cărora le-au fost preschimbate certificatele de revoluţionar în vederea finalizării cercetărilor în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.
"În acest sens, Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare a făcut mai multe intervenţii, scrise sau verbale, rămase fără răspuns din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor", comunica Blocul Naţional al Revoluţionarilor.
În 18 decembrie 2007, revoluţionari din cadrul Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au intrat în greva foamei la Palatul Copiilor din Capitală.
În 10 ianuarie, revoluţionarii i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul lor cu autorităţile statului, totodată anunţând că noi membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 vor intra în greva foamei pe timp nelimitat, în incinta Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în sprijinul colegilor lor care au recurs la această formă de protest.
Totodată, revoluţionarii le cereau premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să vină la locul de desfăşurare a protestului "pentru identificarea soluţiilor în vederea detensionării situaţiei create".
Preşedintele Traian Băsescu a primit, la începutul acestei luni, la Cotroceni, o delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor din 1989. şeful statului a precizat că nu are atribuţiuni pentru rezolvarea problemelor revoluţionarilor legate de legislaţie şi de eliberarea de certificate, însă a adăugat că, în limitele constituţionale, este gata să discute cu orice instituţie pentru a media în vederea rezolvării problemelor acestora.
"În ce vă pot ajuta este să sensibilizez instituţiile statului să se aşeze la masă. Nu pot să rezolva niciuna din aceste probleme. De asemenea, nu aş dori ca instituţia prezidenţială să fie utilizată ca instrument de presiune", le-a spus Băsescu revoluţionarilor.
Revoluţionarii acuză autorităţile atât pentru problemele lor, cât şi, la modul general, pentru modul în care gestionează problemele României la 18 ani de la revoluţia din decembrie 1989. Aceştia cer deblocarea şi finalizarea "în regim de urgenţă" a preschimbării certificatelor de revoluţionar, fără de care nu pot beneficia de privilegiile ce le revin din acest statut.
Totodată, ei solicită "stoparea modului defectuos de lucru" care, în opinia lor, permite tergiversarea finalizării dosarelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi aflarea cât mai repede a adevărului despre revoluţie.
Greviştii foamei îi cer procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, publicarea calendarului viitoarelor etape ale cercetării penale în toate dosarele istorice, stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapă şi precizarea sintagmei "maxima celeritate".
Anterior, membrii BNR au recurs la mai multe acţiuni de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea în privinţa preschimbării certificatelor de revoluţionar.
În 28 noiembrie, câteva zeci de revoluţionari au pichetat sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Atunci, protestatarii au explicat că nemulţumirea lor rezultă din faptul că, printr-o lege din 2004, toţi revoluţionarii au fost obligaţi să-şi aducă actele la "preschimbat". Preschimbarea este, în fapt, o reverificare a datelor şi documentelor în baza cărora oamenilor li s-au acordat titlurile de revoluţionar cu merite deosebite, din care, pe lângă avantajele morale, decurg şi o serie de beneficii materiale consistente.
Manifestanţii au criticat, pe lângă comportamentul funcţionarilor, şi legea care reglementează întreg procedeul de preschimbare.
În 3 decembrie, reprezentanţi ai revoluţionarilor au protestat în faţa sediului central al PNL, cerând demisia secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor Puiu Fesan, pe motiv că perpetuează modul de lucru defectuos care permite tergiversarea finalizării dosarului revoluţiei. Ei au mai solicitat, totodată, emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar până la data de 31 decembrie 2008.
Mediafax
Reprezentanţii revoluţionarilor s-au prezentat, luni dimineaţa, la sediul Guvernului, pentru întâlnirea cu secretarul de stat, însă acesta din urmă i-a chemat la discuţii doar pe unii reprezentanţi, "cei care nu susţin protestul", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.
Preşedintele Fundaţiei România Tânără, Marin Nicolae, unul dintre cei care au participat la întâlnire, a declarat, pentru MEDIAFAX că s-a, stabilit de comun acord cu reprezentantul Guvernului, ca până la 28 februarie să se depună completarea la dosare, iar până pe 31 martie să se finalizeze aceste dosare. "Cei care nu au dovezi că au participat la Revoluţie vor primi dosarele sigilate acasă, iar în termen de şase luni pot depune o contestaţie", a declarat Marin Nicolae.
Acesta a subliniat că cei care au făcut parte din delegaţia care s-a întâlnit cu secretarul de stat, "se delimitează de liderii revoluţionarilor «de afară, o parte dintre ei fiind nişte impostori, cum este Doru Mărieş, care nu a participat la revoluţie»", a afirmat preşedintele Fundaţiei România Tânără.
În replică, Mărieş a declarat că, în aceste condiţii, singura soluţie este medierea preşedintelui Traian Băsescu. "Am o confirmare neoficială că această mediere va avea loc în această săptămână", precizează Mărieş.
Revoluţionarii cer o medierea preşedintelui Traian Băsescu în privinţa stabilirii unui calendar pentru finalizarea dosarelor Revoluţiei, arătând că pentru acest lucru este necesară schimbarea unor legi şi chiar a Constituţiei, a mai spus Mărieş.
Cu o zi în urmă, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 declara, într-o conferinţă de presă, că a avut o întâlnire cu şeful Secretariatului pentru Problemele Revoluţionarilor, Puiu Nicolae Fesan, care le-a spus că "are mână liberă din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru a le rezolva problemele" referitoare la emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea termenului prevăzut de Legea 341/2004 pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar până la 31 decembrie 2008.
"Este o lipsă de omenie de care dau toţi dovadă. Noi vrem dreptate şi nimic altceva, vrem să se urgenteze procesul de analizare a documentelor din care să rezulte că aceşti oameni au fost la revoluţie, nu cerem bani sau alte foloase materiale cum spune secretarul de stat Puiu Fesan. Sunt în greva foamei, în prezent 33 de persoane, 28 ajungând la spital pe parcursul protestului. Sunt oameni care şi-au zdruncinat sănătatea şi nu este normal ca după 18 ani tot noi să ne sacrificăm", spunea Mărieş.
Reprezentanţii Asociaţiei Civice au făcut apel la Crucea Roşie şi la Ministerul Sănătăţii pentru a oferi condiţii optime greviştilor, precizând că aceştia nu beneficiază de asistenţă medicală permanentă, de saltele, saci de dormit, ei dormind, în prezent, pe banchete în incinta Palatului Copiilor.
"Nu vrem pomana nimănui, vrem doar un act de identitate pe care să-l arătăm nepoţilor noştri, să le spunem că am ieşit atunci în stradă, vrem ca aceşti criminali care au tras în noi în decembrie 1989 să nu ne mai conducă în prezent", spunea Marian Jianu, unul din greviştii foamei.
Totodată, Teodor Mărieş făcea referire la recursul făcut de Asociaţia 21 Decembrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Deciziei nr.610/20 iunie 2007 a Curţii Constituţionale, în urma căreia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili.
Mărieş preciza că Asociaţia 21 Decembrie va depune, luni, concluziile scrise în acest dosar, instanţa supremă urmând să ia o decizie marţi în acest caz.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea lua, în 22 ianuarie, o decizie în privinţa posibilităţii contestării deciziilor Curţii Constituţionale care sunt definitive şi general obligatorii, după ce Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti a invocat dreptul la recurs. Asociaţia 21 Decembrie 1989 a cerut anularea Deciziei 610, din 20 iunie 2007, a Curţii Constituţionale, considerând că aceasta a dus la tergiversarea inacceptabilă a soluţionării cu maximă celeritate a dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.
De asemenea, protestatarii vor o întâlnire cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a discuta despre apariţia legilor lustraţiei şi votului uninominal.
"Unii spun că noi nu avem niciun drept pentru a cere apariţia acestor acte, însă este fals, pentru că noi am ieşit în stradă în decembrie 1989 pentru democraţie, pentru un trai mai bun, deci suntem îndreptăţiţi să solicităm apariţia acestor legi", declara, duminică, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR), Nicu Bănuţoiu.
Preşedinte executiv al BNR, George Costin, a prezentat, duminică, documente din care reiese, potrivit acestuia, că secretarul de stat Puiu Fesan, fostul deputat PSD de Sibiu Mircea Bucur şi deputatul PSD Emilian Cutean au obţinut ilegal certificate de revoluţionar de care s-au folosit pentru obţinea unui teren de 110 hectare în Sibiu.
Câteva zeci de membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au pichetat, miercurea trecută, sediul Palatului Victoria, cerând demiterea conducerii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi respectarea legii în ceea ce priveşte preschimbarea certificatelor.
Secretarul executiv al BNR, Ionel Leşu, declara atunci că revoluţionarii nu vor renunţa la aceste proteste până când nu le vor fi soluţionate revendicările.
Revoluţionarii solicită autorităţilor să sprijine viitoarea conducere a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor în înlocuirea membrilor comisiei care funcţionează la nivelul acestei instituţii şi care verifică dosarele de preschimbare a certificatelor de revoluţionar. Totodată, potrivit acestora, reprezentantul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în Comisia care se ocupă de verificarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revoluţionar, Dorel Strugariu, face parte abuziv din această structură, după ce i-a fost retras acest drept.
Impunerea preschimbării certificatelor de revoluţionar pe baze principiale, prin armonizarea normelor de aplicare cu prevederile legii în sine, "eliminând astfel preschimbarea funcţie de apartenenţa la grupuri de interese sau grupări politice", este o altă cerere adresată de revoluţionari autorităţilor statului. Revoluţionarii consideră că normele metodologice pentru aplicarea legii sunt contradictorii.
Pe de altă parte, revoluţionarii mai cer transmiterea la Parchetul instanţei supreme - Secţia Parchetelor Militare a dosarelor tuturor persoanelor cărora le-au fost preschimbate certificatele de revoluţionar în vederea finalizării cercetărilor în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.
"În acest sens, Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare a făcut mai multe intervenţii, scrise sau verbale, rămase fără răspuns din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor", comunica Blocul Naţional al Revoluţionarilor.
În 18 decembrie 2007, revoluţionari din cadrul Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au intrat în greva foamei la Palatul Copiilor din Capitală.
În 10 ianuarie, revoluţionarii i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul lor cu autorităţile statului, totodată anunţând că noi membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 vor intra în greva foamei pe timp nelimitat, în incinta Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în sprijinul colegilor lor care au recurs la această formă de protest.
Totodată, revoluţionarii le cereau premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să vină la locul de desfăşurare a protestului "pentru identificarea soluţiilor în vederea detensionării situaţiei create".
Preşedintele Traian Băsescu a primit, la începutul acestei luni, la Cotroceni, o delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor din 1989. şeful statului a precizat că nu are atribuţiuni pentru rezolvarea problemelor revoluţionarilor legate de legislaţie şi de eliberarea de certificate, însă a adăugat că, în limitele constituţionale, este gata să discute cu orice instituţie pentru a media în vederea rezolvării problemelor acestora.
"În ce vă pot ajuta este să sensibilizez instituţiile statului să se aşeze la masă. Nu pot să rezolva niciuna din aceste probleme. De asemenea, nu aş dori ca instituţia prezidenţială să fie utilizată ca instrument de presiune", le-a spus Băsescu revoluţionarilor.
Revoluţionarii acuză autorităţile atât pentru problemele lor, cât şi, la modul general, pentru modul în care gestionează problemele României la 18 ani de la revoluţia din decembrie 1989. Aceştia cer deblocarea şi finalizarea "în regim de urgenţă" a preschimbării certificatelor de revoluţionar, fără de care nu pot beneficia de privilegiile ce le revin din acest statut.
Totodată, ei solicită "stoparea modului defectuos de lucru" care, în opinia lor, permite tergiversarea finalizării dosarelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi aflarea cât mai repede a adevărului despre revoluţie.
Greviştii foamei îi cer procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, publicarea calendarului viitoarelor etape ale cercetării penale în toate dosarele istorice, stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapă şi precizarea sintagmei "maxima celeritate".
Anterior, membrii BNR au recurs la mai multe acţiuni de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea în privinţa preschimbării certificatelor de revoluţionar.
În 28 noiembrie, câteva zeci de revoluţionari au pichetat sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Atunci, protestatarii au explicat că nemulţumirea lor rezultă din faptul că, printr-o lege din 2004, toţi revoluţionarii au fost obligaţi să-şi aducă actele la "preschimbat". Preschimbarea este, în fapt, o reverificare a datelor şi documentelor în baza cărora oamenilor li s-au acordat titlurile de revoluţionar cu merite deosebite, din care, pe lângă avantajele morale, decurg şi o serie de beneficii materiale consistente.
Manifestanţii au criticat, pe lângă comportamentul funcţionarilor, şi legea care reglementează întreg procedeul de preschimbare.
În 3 decembrie, reprezentanţi ai revoluţionarilor au protestat în faţa sediului central al PNL, cerând demisia secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor Puiu Fesan, pe motiv că perpetuează modul de lucru defectuos care permite tergiversarea finalizării dosarului revoluţiei. Ei au mai solicitat, totodată, emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar până la data de 31 decembrie 2008.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro