x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rezerve în privinţa planului de 200 de miliarde de euro propus de CE

Rezerve în privinţa planului de 200 de miliarde de euro propus de CE

01 Dec 2008   •   00:00

Miniştrii de Finanţe din zona euro discută, luni, un plan de relansare a activităţilor economice în Uniunea Europeană, în privinţa căruia au anumite rezerve, în special referitoare la suma de 200 de miliarde de euro solicitată de Comisia Europeană (CE), transmite AFP.



Întâlnirea oficialilor din zona euro precede o reuniune a miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene, programată marţi, la care va fi discutat pentru prima oară planul de relansare bugetară propus de Comisia Europeană, a declarat un diplomat comunitar.

Discuţiile la nivel de miniştri vor pregăti reuniunea şefilor de stat şi de guvern, care urmează să adopte programul de acţiune în timpul unui summit care va avea loc la Bruxelles la 11-12 decembrie.

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, un plan de relansare bugetară la nivelul Uniunii, în valoare de 200 de miliarde de euro, respectiv 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) european.

Din totalul acestei sume, 170 de miliarde de euro urmează să fie puse la dispoziţie de statele membre, respectiv 1,2% din PIB-ul naţional, în timp ce bugetul UE şi Banca Europeană de Investiţii vor contribui cu restul de 30 de miliarde de euro.

Valoarea planului, care include măsuri deja anunţate de unele state membre, a fost majorată de la 130 de miliarde de euro, ceea ce a provocat o reacţie rezervată din partea unora dintre ţările comunitare.

"Săptămâna viitoare va fi anunţată o sumă şi mai mare?", s-a întrebat diplomatul european.

Persoane apropiate ministrului francez de Finanţe, Christine Lagarde, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, au declarat că vor face tot posibilul pentru aplicarea rapidă a planului, în 2009.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, vineri, că la 4 decembrie va prezenta "un plan de susţinere puternică a economiei franceze".

Unele state şi-au exprimat însă rezervele faţă de avalanşa de măsuri şi promisiuni anunţate.

Germania, spre exemplu, a adoptat măsuri economice în valoare de 32 de miliarde de euro, respectiv 1,3% din PIB, şi refuză să facă noi cheltuieli pentru a susţine UE.

"Nu vom participa la o cursă fără sens a miliardelor de euro", a reafirmat, luni, cancelarul german Angela Merkel.

Polonia a arătat un scepticism similar.

Premierul Donald Tusk, care s-a declarat ostil alocării unor sume masive pentru finanţarea unor astfel de eforturi, a anunţat, duminică, adoptarea unui program de susţinere a economiei poloneze, în valoare de 24 de miliarde de euro, pentru intervalul 2009-2010.
Mediafax

×
Subiecte în articol: miliarde lumea