x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Richard Lugar: SUA a pierdut din influenţă. Trebuie să schimbe politica externă!

Richard Lugar: SUA a pierdut din influenţă. Trebuie să schimbe politica externă!

23 Ian 2009   •   00:00

Statele Unite ale Americii (SUA) trebuie să opereze unele schimbări în ceea ce priveşte politica externă, pentru a preveni pierderea influenţei sale pe plan internaţional în viitor, a făcut apel la noua administraţie de la Washington a preşedintelui Barack Obama influentul senator republican Richard Lugar, în cadrul audierilor desfăşurate joi în Congres, relatează vineri în pagina sa online The New York Times.



"Sunt de acord cu opinia că politica externă americană trebuie să-şi mute accentul pe mijloacele diplomatice de atingere a ţelului", a afirmat acesta, citat de Agerpres, adăugând că "pentru ca politica externă americană să devină mai eficientă pe termen lung, ar trebui să facem mai mult pentru demilitarizarea ei". "Ar trebui nu doar să reacţionăm la evenimente. Cred că întregul curs al politicii externe a SUA are nevoie de o viziune strategică, de consolidarea temeliilor ei, nu doar de o reacţie la paşii unor ţări precum Iranul sau Coreea de Nord", a subliniat senatorul republican, în opinia căruia "SUA au început să piardă poziţiile privilegiate în Europa, Asia Centrală şi Caucaz, aceasta în timp ce Rusia îşi consolidează statutul de principal furnizor energetic, iar NATO este măcinată de divergenţe interne".

Conflictul din vară din Georgia şi recenta sistarea a livrărilor de gaze de către Rusia par doar la prima vedere nişte crize ce nu privesc SUA, a afirmat Richard Lugar, subliniind că toate acestea au fost percepute de opinia internaţională ca o dovadă a incapacităţii SUA şi a Europei în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii eficiente de diversificare a livrărilor energetice. Cunoscutul senator Richard Lugar este unul din veteranii Partidului Republican în Comisia pentru afaceri externe din Senatul SUA şi vicepreşedintele acestei comisii.

×
Subiecte în articol: lumea