x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Riscul de cancer pulmonar depinde de câteva variaţii genetice

Riscul de cancer pulmonar depinde de câteva variaţii genetice

de Jurnalul National    |    03 Apr 2008   •   00:00

Riscul de cancer pulmonar depinde de câteva variaţii genetice individuale, potrivit rezultatelor a trei studii internaţionale asupra acestui subiect, publicate în revistele ştiinţifice Nature şi Nature Genetics, informează Mediafax.



Riscul de cancer pulmonar depinde de câteva variaţii genetice individuale, potrivit rezultatelor a trei studii internaţionale asupra acestui subiect, publicate în revistele ştiinţifice Nature şi Nature Genetics, informează Mediafax. Rezultatele studiilor indică faptul că riscul de cancer pulmonar este asociat cu variaţii situate pe două copii ale cromozomului 15. Însă autorii nu au stabilit de comun acord dacă este vorba despre o relaţie directă sau intermediată de dependenţa de nicotină. “Fumatul este responsabil de 90% dintre cazurile de cancer pulmonar, însă studiile arată că anumiţi fumători prezintă mai multe riscuri de a dezvolta boala, din cauza profilului genetic”, a spus un specialist britanic, medicul Lesley Walker. “Rezultatele ar putea deschide noi căi pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea tratamentelor împotriva cancerului pulmonar”, potrivit Paul Brennan de la Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (CIRC/ IARC, Lyon, Franţa). “Riscul atribuit acestui grup de markeri reprezintă 15% dintre cancerele pulmonare”, a indicat Mark Lathrop, directorul ştiinţific al fundaţiei Jean Dausset şi director al Centrului naţional de genotipare din Franţa. “Ceea ce doresc să spun este că mai sunt şi alţi markeri ce trebuie descoperiţi”, a adăugat coautorul studiului, realizat de un consorţiu internaţional ce reuneşte specialişti din 19 ţări şi de la CIRC.



Consorţiul a analizat peste 300.000 de variaţii genetice de pe ansamblurile de cromozomi ale 10.000 de persoane. 50% dintre participanţii la studiu sufereau de cancer bronşic pulmonar. Pentru 10% dintre europeni, purtători ai acestor markeri ai predispoziţiei pentru dezvoltarea cancerului pulmonar, riscul de a se îmbolnăvi este de două ori mai mare decât pentru cei care nu au aceste caracteristici genetice. Riscul creşte cu 30% pentru cei 33% dintre europeni care au aceste variaţii genetice doar pe o copie a cromozomului 15, spun cercetătorii. Regiunea cromozomului 15 identificată de aceste studii conţine mai multe gene ale unor receptori de nicotină, care ar putea juca un rol direct în formarea cancerului, favorizând fixarea pe celule a nicotinei, dar şi a altor substanţe toxice din fumul de ţigară. Potrivit unui alt studiu, realizat de firma privată DeCODE (Islanda), predispoziţia pentru dependenţa de fumat este cea care favorizează consumul de tutun şi, implicit, dezvoltarea cancerului. DeCODE este de părere că purtătorii celor două copii ale unei mici variaţii genetice (o simplă literă din codul genetic) prezintă cu 40% mai multe riscuri de arterită la membrele inferioare. Această maladie afectează capacitatea de deplasare a pacientului. “Riscul de cancer pulmonar nu creşte decât la persoanele fumătoare”, a subliniat specialistul în oncologie Richard Houlston, coautor al unui studiu publicat în Nature Genetics, la care au participat 2.300 de fumători de origine europeană şi nefumători din Texas.

×