x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rodriguez Zapatero: Băncile trebuie să facă un efort suplimentar în a acorda credite

Rodriguez Zapatero: Băncile trebuie să facă un efort suplimentar în a acorda credite

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Feb 2009   •   00:00

În timp ce în România creditele bancare sunt îngheţate, pe piaţa europeană sunt solicitate eforturi din partea băncilor pentru perioada de criză. Astfel, şeful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cerut liderilor principalelor bănci şi case de economii un "efort suplimentar" în acordarea de credite particularilor şi întreprinderilor în timp ce Spania a intrat în recesiune.



În timpul unei întâlniri de aproape trei ore luni după-amiază cu preşedinţii marilor bănci, mai ales Santander, BBVA, Banco Popular şi Caixa, Zapatero a cerut "un efort suplimentar pentru a răspunde la cererea de credite a întreprinderilor şi familiilor", notează AFP, citată de Agerpres. Premierul spaniol a cerut ca acest efort să se concretizeze într-o "punere în practică efectivă de linii de susţinere a finanţării aprobate de guvern prin Institutul de credit oficial /ICO/". Băncile doresc să cunoască mai mult aceste linii de credit, mai ales cele care se referă la "moratoriul de ipoteci pentru muncitorii aflaţi în situaţie de şomaj", a subliniat executivul.

În timpul unei intervenţii publice duminică, Zapatero a declarat că, pentru bănci, "nu acesta este momentul de a face mari beneficii, ci de a sprijini familiile prin credit", precum şi întreprinderile. Patronii băncilor dau asigurări, de mai multe săptămâni, că ei nu au închis robinetul creditului argumentând că motivul lor social este precis de a acorda credite. Dar numeroşi patroni de întreprinderi mici şi medii s-au plâns că nu mai au acces la credite şi s-au declarat ameninţaţi de faliment, în timp ce particularii se lovesc tot mai des de dificultăţi de a obţine un împrumut pentru a cumpăra o locuinţă sau o maşină nouă. Comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia a declarat luni la Madrid că "este adevărat că cei care trebuie să acorde credite sunt băncile", dar că este "de asemenea adevărat că dacă băncile nu au un bilanţ bun şi un cont de rezultate pozitive, ele nu vor mai împrumuta bani"

×
Subiecte în articol: lumea