x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România, aproape de lansarea primului satelit autohton

România, aproape de lansarea primului satelit autohton

de Veronica Micu    |    09 Iun 2008   •   00:00
România, aproape de lansarea primului satelit autohton

14:00 • Ţara noastră va lansa, cel mai probabil la sfîrşitul a acestui an sau la începutul lui 2009, primul satelit realizat pe plaiuri mioritice.

Ţara noastră va lansa, cel mai probabil la sfîrşitul a acestui an sau la începutul lui 2009, primul satelit realizat pe plaiuri mioritice.

GOLIATH. „Până acum, România a făcut doar experimente ştiinţifice, dar Goliath este primul satelit românesc care va fi lansat în spaţiu. În afară de faptul că este primul satelit, important este şi că este realizat de o echipă de tineri antrenaţi din facultate pentru a face acest satelit şi care, în acest moment, reprezintă un grup cu o capacitate tehnologică semnificativă”, a precizat preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso.

Satelitul va furniza informaţii ştiinţifice despre fluxul de micrometeoriţi la nivelul orbitei joase, informaţie preţioasă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, unde se discută de multă vreme despre deşeurile spaţiale. De asemenea, satelitul va furniza informaţii despre doza de radiaţii la nivelul aceleiaşi orbite joase. Satelitul românesc va fi dotat şi cu o cameră de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezoluţie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, într-un timp ceva mai lent, ale teritoriului României. „Sunt foarte puţini sateliţi în spaţiu şi orice informaţie este utilă”, a mai spus dr. Piso, precizînd că pe orbită sunt aproximativ 5.000 de obiecte cosmice operaţionale.

NANO-SATELIT. Lansarea satelitului va fi efectuată odată cu zborul rachetei Vega, noul lansator al Agenţiei Spaţiale Europene. „Este o rachetă foarte elegantă cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decât Arianne. Cu prilejul acestui zbor se va lansa un satelit mai mare împreună cu alţi şase de dimensiuni mici. Lansarea se va efectua, probabil, pe o orbită eliptică, cu perigeul la 350 km iar apogeul la 1.200 de km, dar acest lucru nu este încă confirmat”, a ţinut să precizeze directorul ASR. Deşi botezat „Goliath”, după numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante, satelitul românesc cântăreşte 1 kilogram şi se prezintă sub forma unui cub cu latura de 10 cm. Conceptul de nano-sateliţi este însă extrem de modern, el fiind posibil în urma miniaturizării electronicii. Profesorul Piso afirma că miniaturizarea a fost impusă de exigenţele războiului rece, concretizat, între altele şi de cursa spaţială militară. Fondurile pentru acest proiect, 1.500.000 lei, au fost asigurate cu ajutorul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Programul Spaţial Naţional, secţiunea Program Cercetare de Excelenţă. La acest proiect trebuie adăugate şi lucrările efectuate pentru realizarea spaţiilor de la sol, antene cu diametru de patru metri pentru posibilitatea de urmărire rapidă, precum şi asigurarea de tehnologii pentru o nouă generaţie de sateliţi pe care partea română se pregăteşte să-i realizeze.

×
Subiecte în articol: magazin satelit