x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România şi Bulgaria, integrate în UE pentru a nu cădea sub influenţa Rusiei

România şi Bulgaria, integrate în UE pentru a nu cădea sub influenţa Rusiei

29 Oct 2008   •   00:00

Situaţia din justiţia română i-a determinat pe jurnaliştii de la Herald Tribune să considere că aderarea României la Uniunea Europeană a fost una prematură. Mai mult, oficialii UE ar fi abrobat această aderare prematură pentru a evita extinderea sferei de influenţă a Rusiei.



Potrivit International Herald Tribune, în aceeaşi situaţie se află şi Bulgaria, iar riscul ca fondurile europene în valoare de 11 miliarde de euro, oferite statului bulgar, să ajungă în buzunarele persoanelor corupte este foarte mare.

România şi Bulgaria au fost admise în UE în octombrie 2007, mult mai repede decât ar fi fost trebuit. Oficialii UE sunt îngrijoraţi de situaţia justiţiei din România. În trecut, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a îndemnat guvernul României să trateze lupta împotriva corupţiei cu foarte mare seriozitate. Pe de cealaltă parte, atât oficialii români cât şi cei bulgari consideră că UE le supune unei analize mai dure decât cea la care au fost supuse statele care au aderat în 2004. Asta deoarece opinia generală europeană ar fi împotriva unei extinderi a Uniunii.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat că această idee este falsă şi că în momentul aderării României şi Bulgariei au existat angajamente precise ale ale celor două state, iar UE este hotărâtă să supravegheze onorarea acestor angajamente.

Ideea potrivit căreia integrarea României ar fi făcut parte dintr-un plan a prins şi mai mult contur în timpul crizei georgiene. Din cauza înrăutăţirii relaţiilor dintre UE şi Rusia, este normal ca Europa să vrea să îşi îmbunătăţească relaţiile cu ţările de pe flancul său estic.
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: lumea