x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia / Dmitri Medvedev, presat să respecte drepturile omului

Rusia / Dmitri Medvedev, presat să respecte drepturile omului

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Mai 2008   •   00:00
Rusia / Dmitri Medvedev, presat să respecte drepturile omului

Noul preşedinte rus Dmitri Medvedev trebuie să determine o schimbare profundă a atitudinii ţării sale faţă de drepturile omului, solicită organizaţia Amnesty International, în aceeaşi zi în care îşi publică raportul anual, transmite Reuters.

Noul preşedinte rus Dmitri Medvedev trebuie să determine o schimbare profundă a atitudinii ţării sale faţă de drepturile omului, solicită organizaţia Amnesty International, în aceeaşi zi în care îşi publică raportul anual, transmite Reuters.

CERERI. Într-un memorandum de 16 pagini adresat lui Medvedev în aceeaşi zi în care a dat publicităţii raportul pe 2008 cu privire la respectarea drepturilor omului în lume, Amnesty remarcă îmbunătăţiri ale Codului Penal rus şi ale modului în care sunt trataţi deţinuţii, deşi în multe alte domenii, respectarea drepturilor omului s-a deteriorat: "Numeroase tipare de încălcări grave ale drepturilor omului persistă şi în unele cazuri situaţia s-a agravat în ultimii ani. Amnesty International aşteaptă de la dumneavoastră, ca preşedinte al Rusiei, să iniţiaţi o schimbare profundă de direcţie în ceea ce priveşte libertatea de expresie în Rusia". Organizaţia cu sediul la Londra a subliniat şi restricţionarea dreptului la liberă asociere, intensificarea violenţelor rasiste şi alte încălcările drepturilor omului în Caucazul de Nord, de la răpiri la tortură şi execuţii, într-o zonă în care forţele ruse combat insurgenţa din 1994.

SPERANŢE. Medvedev a preluat în mai funcţia de preşedinte de la Vladimir Putin, care a devenit premier şi continuă să exercite o puternică influenţă asupra politicilor guvernamentale. În timpul celor opt ani de preşedinţie Putin, Rusia s-a stabilizat după haosul ce a urmat dezmembrării URSS şi s-a îmbogăţit de pe urma creşterii preţurilor la bunuri şi energie. Organizaţiile pentru drepturile omului îl acuză pe Putin că a sacrificat libertăţile civile în favoarea stabilităţii. Medvedev este un fost avocat comercial de 42 de ani, considerat de unele voci din Occident drept mai abordabil decît Putin, care este un fost spion. "În discursul dumneavoastră inaugural, aţi spus că drepturile omului şi libertăţile sunt de cea mai mare valoare pentru societatea rusă. Cu mari speranţe, Amnesty International aşteaptă cu nerăbdare să vadă acest angajament transformat în realitate", se arată în memorandum. Marţi, un tribunal rus a pronunţat un verdict în favoarea şefului unei organizaţii neguvernamentale susţinută de Statele Unite, care era acuzat de contrabandă, o rară înfrîngere pentru autorităţi în justiţia rusă. Anul trecut, poliţia înarmată cu bastoane a împrăştiat demonstraţii antiguvernamentale, declanşînd proteste din partea Occidentului, care trebuie să menţină echilibrul între preocuparea pentru respectarea drepturilor omului şi recunoaşterea impunerii Rusiei ca partener comercial şi furnizor de energie. În timpul mandatelor lui Putin, Kremlinul a intensificat şi controlul asupra presei, prin preluări directe sau indirecte ale posturilor de radio şi televiziune, deţinute în prezent fie de stat, fie de apropiaţi ai puterii: "Amnesty International consideră vitală, în acest context, asigurarea apărării dreptului la liberă exprimare, acesta fiind un aspect fundamental pentru apărarea drepturilor omului în general". Memorandumul către Medvedev cere de asemenea liderului rus să îşi folosească influenţa pentru a ameliora situaţia drepturilor omului în alte ţări.

×
Subiecte în articol: magazin medvedev drepturilor omului