x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia negociază cumpărarea de avioane fără pilot israeliene

Rusia negociază cumpărarea de avioane fără pilot israeliene

16 Dec 2008   •   00:00
Rusia negociază cumpărarea de avioane fără pilot israeliene

Nikolai Makarov, şeful Statului Major al forţelor ruse, a declarat astăzi că Rusia negociază achiziţionarea de avioane fără pilot israeliene, confirmând informaţiile publicate de cotidianul Kommersant, relatează AFP, citată de Mediafax.



"Se pune problema să cumpărăm, pentru testare, un lot de avioane fără pilot israeliene", a declarat generalul Makarov, citat de agenţia Interfax. "Dacă industria noastră este incapabilă să producă rapid avioanele fără pilot de care avem nevoie, atunci este posibil să cumpărăm din Israel un prim lot", a adăugat el. Conform cotidianului Kommersant, generalul Vladimir Popovkin a vizitat Israelul la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a discuta pe această temă cu reprezentanţi ai Ministerului israelian al Apărării şi ai companiei Israel Aerospace Industries (IAI). Ziarul, care a citat surse din industria militară rusă, a afirmat că "un contract pentru producerea avioanelor fără pilot va fi atribuit cu siguranţă IAI".
Un oficial din Ministerul israelian al Apărării a afirmat că decizia "a fost deja luată la cel mai înalt nivel, dar viitorul contractului face încă obiectul unor negocieri". Kommersant citează presa israeliană, care estimează la 10 - 12 milioane de dolari valoarea contractului, însă ziarul rus consideră că preţul final ar putea fi mult mai ridicat. Forţele georgiene au folosit intens acest tip de armament, achiziţionat în principal din Israel, în timpul unui atac soldat cu rănirea comandantului trupelor ruse din Caucaz, generalul Anatoli Hrulev, a afirmat analistul militar rus Pavel Felgenhauer. "Militarii noştri nu au avut avioane fără pilot eficiente în timpul invadării Georgiei, iar aceasta este o situaţie care trebuie schimbată", a apreciat Felgenhauer, într-un articol publicat de Novaia Gazeta. "În comparaţie cu echipamentele similare străine, avioanele noastre fără pilot nu datează de ieri, ci de alaltăieri. Cel mai cunoscut, Pchela-1, a fost dezvoltat în anii 1980", a declarat Denis Fedoutinov, redactorul-şef al site-ului specializat UAV.ru, citat de Kommersant. Ziarul rusesc afirmă că perspectiva semnării contractului a determinat Rusia să nu critice Israelul pentru vânzarea de armament către Georgia, deşi a adoptat o atitudine dură faţă de Ucraina în această privinţă.

×
Subiecte în articol: lumea pilot